A Múzeumok Éjszakája idei tematikája

TRendben vagyunk a Múzeumok Éjszakáján is!

Trendek váltakoznak, újabb és újabb hullámok követik egymást, mégis van, ami örök. Az idei Múzeumok Éjszakáján az időtlen és változó trendek kerülnek a középpontba, hogy bemutassuk, a különböző hatások hogyan befolyásolták a kultúránkat, miként hatottak a későbbi korokra vagy éppen tűntek el majdnem nyomtalanul.

A kiemelt téma nem titkolt szándéka, hogy egyrészt inspiráljuk a múzeumokat, közgyűjteményeket és kiállítóhelyeket arra, hogy az adott évben egy, a már megszokottól eltérő perspektívából tekintsenek a saját gyűjteményükre és egy-egy újabb és különlegesebb programmal várják az érdeklődőket.  A tematika olyan értelmezésből is segít betekinteni egy-egy szakterület fejlődésébe, hogy megmutatja, milyen eszközök, irányok, felfedezések voltak azok, melyek egyfajta modernizációval „trendbe hozták” a tárlaton bemutatott területet.

„TRendben vagyunk” 

Melyek az örök trendek, és melyek azok, amik rövidebb-hosszabb időre feltűnnek, hogy nyomtalanul vagy nyom nélkül eltűnjenek és átadják a helyüket valami újabb és felkapott irányzatnak? És vajon van-e ideális állapot, amikor az adott irányzat, trend egyben egyfajta kiegyensúlyozottságot teremt akár egy adott művész életében, akár egy (művészeti) korszakban? De fontos az is, hogy a múzeumi világ kövesse a trendeket; akár a múzeumpedagógia megújulásával, akár az audiovizuális eszközök bevonásával (t)rendben kell lenni, hogy az adott intézmény eljuttathassa a látogatóig az évszázados/évezredes értékekeit.

A kiemelt tematikához illeszkedve a részt vevő kiállítóhelyek a tárlatokon és a kapcsolódó programokon bemutatják, hogyan váltakoznak a trendek, miként követik újabb és újabb hullámok egymást, miközben mégis van, ami örök. Az eseménysorozat idén már több mint 20 éves, az évek alatt egyre több fiatal vesz részt a programokon, így válik egyre „trendibbé” a múzeumba járás.   

A legtrendibb programokért kattintsatok a programlistára vagy töltsétek le a Muzéj mobilapplikációt a telefonotokra!