A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Bemutatkozik a reptéri tanker matuzsálem

Folyamatos program (2023. június 24. 16:00 – 2023. június 25. 02:00)
attrakció
kiállítás

Közel 50 tonnás tömeg, gyönyörű formavilág, kulcsfontosságú szerep a repülőtéren. Újabb óriással bővül a repülőmúzeum gyűjteménye. Ezen az estén mutatkozik be a legendás Mercedes-Benz tartályautó. 

Üresen 15 tonnát nyom, teljes töltöttség esetén 48 tonna lódul meg. A 70-es évek elején jelentek meg a ferihegyi repülőtéren a közel 16 méter hosszú Mercedes L1621-es tartályautók, melyek akár 40.000 liter kerozint tudtak kijuttatni a repülőgépekhez. Egy ilyen autó teljesen tele tudta tankolni az Il-18-ast, de Tu-134-esből akár hármat is képes volt csordultig tölteni. Már csak azért is különleges látványnak számítottak a forgalmi előtéren, mivel nyugatról származtak. Ennek a típusnak öt példánya a 90-es évek végéig szolgált a légikikötőben. 

A 6-os sorszámú Mercedes tartályautó és vontatmánya 1976-ban gördült ki a gyárból, évtizedeken át a Malév földi flottájának tagja volt. Miután kivonták a forgalomból, éveken át pihent az üzemanyagtelep szomszédságában, majd a Budapest Airport az Aeroparknak adományozta. Az elmúlt években a jármű átfogó külső-belső felújításon és visszakapta eredeti festésmintáját, a munkálatokat a repülőtér üzemeltetője támogatta. 

A hatalmas repülőtéri tartályautót az idei Múzeumok éjszakáján láthatja először a közönség a ferihegyi repülőmúzeumban.