A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

140 ÉV – ÁLOM A SZÍNPADON

Folyamatos program (2023. június 24. 16:00 – 2023. június 25. 02:00)
kiállítás
tárlatvezetés

Madách Imre: Az ember tragédiája – kiállítás 

Kiállításunkon a Színháztörténeti és Zeneműtár színháztörténeti gyűjteményéből mutatunk be néhány különösen érdekes dokumentumot Madách Imre születésének 200. és Az ember tragédiája színházi ősbemutatójának 140. évfordulója kapcsán. A Tragédia színpadtörténetének kezdőpontjától (1883. szeptember 21.) indulva fölsorakoztatjuk a 20. század első felének legizgalmasabb díszlet-, jelmezterveit, színházi fényképeit (1926, 1934, 1939), s a Nemzeti Színház 2002. március 15-i nyitó előadásának fölvillantásával zárjuk a tablókat. Látogatóink rácsodálkozhatnak arra a színes és korszerű vizuális világra, mellyel Madách nagy filozofikus szövegét a rendezők és a tervezők korról korra színpadra álmodták. Bemutatónk különböző technikai megoldásokkal vezeti be a közönséget Az ember tragédiája színháztörténetébe. Digitálisan lapozhatják Paulay Ede rendezőpéldányát, szelfizhetnek az ősbemutató Luciferével, odaképzelhetik magukat Oláh Gusztáv Szegeden kivetített díszletei elé. 

A kiállítás helyszíne a Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme, ahol a látogatók az este folyamán böngészhetnek a Madách Imre életéről és Az ember tragédiája alapján készült filmes feldolgozásokban is. 

Időpont: folyamatos  

Helyszín: VII. szint, Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme