A Smidt Múzeumot 1968-ban alapította dr. Smidt Lajos (1903–1975), nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos, aki Szombathely városának és Vas megye közönségének ajándékozta értékes magángyűjteményét. A múzeumnak otthont adó műemlék épület 1772–73-ban a középkori vár falaira épült.
Az orvos-beteg kapcsolatnak köszönhetően számos dunántúli birtokos nemes család – köztük a Batthyány, Bezerédj, Cziráky és Erdődy – több évszázada őrzött ereklyéit ajándékozta a gyűjtőnek. A földszinten az alapító sokoldalú személyiségével lehet megismerkedni. Régiségtára, hadtörténeti- és fegyvergyűjteménye mellett európai és magyar könyvritkaságokat csodálhat meg a látogató, az emeleten berendezett barokk, empire, biedermeier termek a 17–19. századi dunántúli nemesek és polgári családok otthonának miliőjét tükrözik. Számos történelmi személyiséghez és művészhez kötődő emlék: bútorok, festmények (Munkácsy Mihály, Barabás Miklós, Dorffmaister István és mások alkotásai), üvegek, porcelánok (Herendről, Meissenből), ötvösművek, hangszerek, kéziratok (Deák Ferenc, Széchenyi István, Liszt Ferenc, Jókai Mór és mások hagyatékából), viselettörténeti anyag és óragyűjtemény várja a látogatókat.
A 2018-ban megnyílt új épületszárny emelete időszaki kiállításoknak, előadásoknak és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad otthont.
A múzeum kertjében található villamoskocsi a város egykori villamosközlekedésének emléke. A villamos Szombathelyen 1897-ben indult útnak – Budapest és Pozsony után harmadikként az országban – és egészen 1974-ig működött.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2022. június 25. 18:00 – 18:30
  • zene
Az érdeklődők 18.00 és 22.00-től is hallgathatják Peltzer Géza improvizációit, miközben a CakeArt TORTA STÚDIÓ Kézműves desszert-, és csokoládéműhely… Tovább
2022. június 25. 21:00 – 22:00
  • tárlatvezetés
Múzeumi Tekergők Térképe: Kiállítás a kiállításban. – A belépő mellé jár egy kihajtogatható térkép a múzeum termeiről és folyosóiról, amely… Tovább
Folyamatos program (2022. június 25. 18:00 – 23:00)
  • attrakció
  • gyermekprogram
  • kreatív foglalkozás
Attrakciók (Fotópontok): Kapj el egy roxforti borítékot! Lépj át a 9 ¾ vágány peronjára! Sétálj a roxforti nagyterem lebegő gyertyái alatt! Szabadíts… Tovább