A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

"A legmagyarabb arabok" - Fadlallah el Hedad Mihály lovai Bábolnán

2023. június 24. 21:30 – 22:30
előadás
trendben vagyunk

Egyedi helyszín: H épület, Aula

A Bábolnai Arab Ménes az emberiség és a lótenyésztés világkultúrájának egy igen különleges értékű történelmi színhelye. Az 1789-ben alapított császári és királyi Bábolnai Ménesben 1816-tól kezdve kizárólag csak arab mének fedeznek. A bábolnai arab lófajta születése tehát csak alig huszonhárom évvel fiatalabb az angol telivér alapításához (General Stud Book 1793.) képest. Történelmi léptekkel mérve is korszakalkotó esztendő volt az 1836. év, amikor a Shagya senior mén Bábolnán tenyésztésbe került." Hecker Walter professzor Bábolnáról szóló könyvének előszava jól festi a magyar lótenyésztés egyik legfontosabb helyszínének jelentőségét hazánk lótenyésztésében.

Előadásunkban a Shagya lófajtát, a Bábolnai Ménes és a fajta történetét, benne a ménes egykori parancsnokának, Fadlallah el Hedad Mihálynak az életét, valamint a fajta jelenét és a ménes életét szeretnénk bemutatni az idei tenyészszezonban.

Előadó: Dr. Maróti-Agóts Ákos - tanszékvezető helyettes, Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Intézet