Csodás keleti utazás első lépéseit tehetik meg a látogatók a magyarországi török építészet egyik remekművében, a pécsi Jakováli Haszan dzsámiban. Ez az egyetlen a magyarországi török hódoltság egykori területén álló dzsámik közül, amely kupolás terével és minaretjével együtt teljes épségben fennmaradt.

Kiállításunk anyaga megújult, Evlia cselebi török történetíró emlékezetére támaszkodva Pécs hódoltságát, és az oszmán kertkultúrára emlékezve az oszmán virágmotívumokkal ismerkedhetünk meg.A legnagyobb szenzáció azonban maga a XVIII. századi berendezést tükröző dzsámi, ahol az iszlám korai történetébe is betekintést kapnak. Érzékeink stimulálásával illatok-hangok-ízek- a varázslatos kelet világba kalauzolnak el minden látogatót.

A tárlatvezetés során megismerhetik a pécsi derviskolostorok egykori lakóit, szertartásaikat, zenéjüket, képet kaphatnak a dervisrendek szerepéről, és a szúfi csoportok céljairól. A mevlevi dervisek kolostorának bemutatásával részévé válnak, a 2008 óta szellemi világörökségként működő kerengő dervis szertartásnak.

A kiállításon angol és magyar  nyelvű idegenvezetés, és angol-német-francia-spanyol-török nyelvű részletes leírás segít eligazodni az érdeklődőknek.

Török kori séta Pécsett

Egyéni kérésre a Jakovali dzsámitól indítunk török kori sétát Pécs városában. A séta minimum 2 óra, ára: 500 Ft + az igényelt belépők. A  Túra során megismerjük a város 3 nagy alapítványát (vakuf), alapítóinak életét, az épületek funkcióját. Rálátást kapunk Pécs hódoltsági mindennapjaira, lakosaira, és a törk 143 év örökségére. Egyedi izgalmas és különleges élmény! Hívja a 20 400 9301 számot. A túra két főtől már elindítható.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Folyamatos program (2023. június 24. 18:00 – 2023. június 25. 00:00)
  • gasztronómia
  • kreatív foglalkozás
  • tárlatvezetés
  • zene
RÓZSÁK NAPJA A TÖRÖK DZSÁMI KERTJÉBEN 18.00 -19.00 előzetes regisztrációval beléptetés, -Török kávé fogyasztása, ebruzás, kézműves rózsa kerámia/… Tovább