Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei - Pannonia Reformata Múzeum

Az akadálymentesített, családbarát minősítéssel rendelkező múzeumunk központi helyen, a város szívében, közvetlenül a barokk Fő tér szomszédságában, a Fő u. 6–8. szám alatt található, a történelmi emlékhelyként számontartott református Ótemplomban. A vasútállomásról negyedórás, a buszpályaudvarról mindössze pár perces sétával megközelíthető.

A Pannonia Reformata Múzeum a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek (DRETGY) egyik részintézménye a könyvtár és levéltár mellett. A Tudományos Gyűjtemények a nagymúltú Pápai Református Kollégium tagja, de szolgálatát önállóan végzi.

Élő templom-múzeumunk igazi kuriózum a magyar múzeumi palettán, 2018 májusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Türelmi Rendelet szabályainak megfelelően 1783-ban készült Ótemplom és a hozzá tartozó parókia, valamint az udvari épület rekonstrukciójának köszönhetően régi szépségében láthatjuk a szakrális teret, a mára sokfunkciós, de letisztult, puritán világú épületegyüttest, és a különleges, mediterrán hangulatú udvart. Az egész, így együtt, igazi, több mint kétszáz éves kálvinista kincs, amely rabul ejt minden hozzánk érkező látogatót. Az Ótemplom - az 1531-ben alapított, híres Pápai Református Kollégiummal közösen - a Nemzeti Örökség Intézete által sztélével megjelölt történelmi emlékhelyek egyike. 

A múzeum egyediségét és egyben különlegességét az adja, hogy az Ótemplom „multifunkciós tér” lett, olyan élő templommúzeumként funkcionál, amelyben jól megfér – és gyönyörű egységet teremt – a bibliai vezérfonalú kiállítás, az egyházi, családi, közösségi és civil alkalmak, kulturális rendezvények, koncertek.

A Fő utcáról a Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka elegáns portálja hívogatja a vendégeket, akik tulajdonképpen az utcáról egyből egy magával ragadó hangulatú kávézóba vagy annak udvarára lépnek be, illetve úgy is mondhatnánk, hogy múzeumunk előszobájában találják magukat. A gondosan feltárt középkori falrészletek, a kávézó pultjában bemutatott festett mennyezetkazetta, a finoman hangolt apró részletek, a prémium minőségű kávé mellé járó bibliai ige valami különlegeset sugall: „Több az élet…” (Luk 12, 23). 

A „Hajlék az örökkévalóságban” című állandó kiállítás eredeti műtárgyaiban a dunántúli református örökség félévezredes múltja ölt testet, válik vizuális valósággá.

 A nemrég feltárt, boltozott pincében kapott méltó helyet a „Hori titkai" című egyiptomi kiállítás, melynek fő kuriózuma, a világviszonylatban is ritkaságnak számító több mint 3000 éves óegyiptomi koporsó és múmia.

A múzeumi épületegyüttesben (Fő u. 8) recepció és múzeumi shop található. Az udvari épületben kreatív alkotóműhely, kézműves foglalkoztató várja a hozzánk érkező iskolai csoportokat. A kiállításokkal szoros kapcsolatban álló alkotó tevékenységek során válik még intenzívebbé, maradandóvá a nálunk szerzett múzeumi élmény.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • kiállítás
Az Ótemplom karzatán kialakított „Hajlék az örökkévalóságban” című állandó kiállítás a ma is élő keresztyén hitről tesz tanúbizonyságot. A dunántúli… Tovább
Állandó kiállítás
  • kiállítás
A hajdani parókia boltozott pincéjében a „Hori titkai” egyiptomi tárlat – látványos arcrekonstrukcióval és a modern audiovizuális eszközök… Tovább
2023. június 24. 18:00 – 22:00
  • kreatív foglalkozás
Próbáltál már rézlemezből ékszert készíteni? Kézműves foglalkozásunk keretében domborításos technikával készíthetsz nyakláncra vagy karkötőre medált… Tovább
2023. június 24. 21:00 – 22:00
  • egyéb
  • előadás
Halászné Kapcsándi Szilvia és Vasáros Zsolt vetített képes élménybeszámolója az Egyiptomban folyó magyar ásatásról Az ókori Egyiptom mind a mai napig… Tovább