A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Tanösvény séta

Folyamatos program (2022. június 25. 12:00 – 19:00)
tárlatvezetés

A pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumban 12 órakor indul a barangolás.  Az érdeklődők előzetes regisztrációt követően (events.met.hu/muzej), szakembereink segítségével ismerkedhetnek meg az itt folyó mérési, szolgáltató és kutató munkával. Több alkalommal útjára engedünk egy magaslégkört kutató rádiószondát. Karszalag a helyszínen is kapható.

A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhetnek egy hagyományos meteorológiai műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő...), a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. A mindennapos észlelés része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehetnek a látogatók. Bepillantást adunk a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába, a légkörbe kerülő szennyezőanyagok számítási módszereibe, a légszennyezés időbeli alakulásába.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül. A felvételeket az OMSZ Adatkezelési szabályzata szerint kezeljük.