Szőlő, bor, egészség – tárlatvezetés a Borászati kiállításban
Esti séta a Hunyad-pincében
Nyáresti sétára invitáljuk az érdeklődőket a Vajdahunyadvár Hunyad-pincéjébe, a Magyar szőlő és bor Európában című kiállításba, ahol is egy pohárka bort kóstolva, vendégeink megismerkedhetnek a Kárpát-medencei szőlőtermesztés és borkultúra történetével, egykori tárgyi eszközeivel. Megtudhatják egyebek közt, mi is az, és mire való a csöbör, a kacor, a káforka vagy a kétágú. Megismerhetik a múzeum legrégebbi borsajtóját.
A tematikus tárlatvezetés során felidézzük, hogy miért is olyan fontos a kereszténység számára a szőlő és a bor. Kiderül továbbá, hogy milyen borokat ihattak a középkori magyarok, hogy hogyan készül a Tokaji Eszencia, és az is, hogy mennyi bor fér egy gönci hordóba. Mit köszönhet a világ szőlőtermesztése Teleki Zsigmondnak? Vendégeink beleshetnek egy 19. század végi Balaton-felvidéki kisparaszti présházpincébe. Némi nosztalgiával felfedezhetik a ’70-es, a ’80-as, a ’90-es évek borospalackjainak és boroscímkéinek elfeledett forma- és motívumvilágát.
Tartsanak velünk ezen a feledhetetlen estén egy borászati időutazás keretében!
Tárlatvezetést tartja: Dr. Nagy József botanikus, muzeológus
- Létszám: max. 20 fő
- Regisztrációs e-mail: [email protected]
- A regisztráció határideje: 2023. június 24. 14.00-ig