A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Szőlő, bor, egészség – tárlatvezetés a Borászati kiállításban

2023. június 24. 18:00 – 19:00
előadás
gasztronómia
kiállítás
tárlatvezetés

Esti séta a Hunyad-pincében

 

Nyáresti sétára invitáljuk az érdeklődőket a Vajdahunyadvár Hunyad-pincéjébe, a Magyar szőlő és bor Európában című kiállításba, ahol is egy pohárka bort kóstolva, vendégeink megismerkedhetnek a Kárpát-medencei szőlőtermesztés és borkultúra történetével, egykori tárgyi eszközeivel. Megtudhatják egyebek közt, mi is az, és mire való a csöbör, a kacor, a káforka vagy a kétágú. Megismerhetik a múzeum legrégebbi borsajtóját.

A tematikus tárlatvezetés során felidézzük, hogy miért is olyan fontos a kereszténység számára a szőlő és a bor. Kiderül továbbá, hogy milyen borokat ihattak a középkori magyarok, hogy hogyan készül a Tokaji Eszencia, és az is, hogy mennyi bor fér egy gönci hordóba. Mit köszönhet a világ szőlőtermesztése Teleki Zsigmondnak? Vendégeink beleshetnek egy 19. század végi Balaton-felvidéki kisparaszti présházpincébe. Némi nosztalgiával felfedezhetik a ’70-es, a ’80-as, a ’90-es évek borospalackjainak és boroscímkéinek elfeledett forma- és motívumvilágát.

 

Tartsanak velünk ezen a feledhetetlen estén egy borászati időutazás keretében!

 

Tárlatvezetést tartja: Dr. Nagy József botanikus, muzeológus

 

  • Létszám: max. 20 fő
  • Regisztrációs e-mail: [email protected]
  • A regisztráció határideje: 2023. június 24. 14.00-ig