A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

SZABADPROGRAM, ahol indul a Szombat Esti LÁZ

Folyamatos program (2023. június 24. 15:00 – 2023. június 25. 00:00)
attrakció
egyéb
gyermekprogram
kiállítás
kreatív foglalkozás

Szakterületeink most a hőmérsékletet emelik ki, és bemutatják, hogy tevékenységük hogyan kapcsolódik-e meteorológiai paraméterhez. Szakembereink nem csak előadnak, de kérdésitekre is készséggel válaszolnak. Sőt játszani is lehet, hogy könnyedén beépíthessétek rögtön a hallottakat.

Az este folyamán a program szabadon látogatható, előzetes bejelentkezés nem szükséges a részvételhez. MEGÉRI BENÉZNI!

1. Veszélyjelzés, Előrejelzés

 Minden előrejelző álma, hogy tudja, hol áll meg a hőmérő higanyszála

A hőmérséklet az egyik legismertebb meteorológiai paraméter, amely nem csak jelentősen kihat az életünkre, a kedvünkre, de egy komolyabb hőhullám, egy markáns front, vagy éppen az extrém hideg még az erősebb szervezetre is hatást gyakorolhat. A kinti hőmérséklet alapján választunk nap mint nap ruhát, az alapján döntjük el, hogy kell-e fűteni, vagy éppen hűteni a lakásunkat. A hőmérséklet előrejelzése könnyűnek tűnhet, de a valóságban egy komplex folyamatról van szó…

 

2. Repülésmeteorológia

 Repülésmeteorológia - Van dunsztunk róla!

Megismerhetitek a repülés és a hőmérséklet kapcsolódási pontjait. Kíváncsiak vagytok arra, hogy mikor és miként veszélyeztetheti a hőmérséklet a repülés biztonságát? Mielőtt repülőre ülsz jobb, ha ezt is megtudod! Emellett egyéb repülésmeteorológiával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolunk. Sőt, ha előadásunkat (bejelentkezés szükséges) megtekintitek 18:00 órakor, még tisztább lesz a kép.

                       

3. Levegőminőség-modellezés

Levegőminőségi temperaTÚRA

Szeretettel várunk a Levegőminőségi standunknál, ha kíváncsiak vagytok milyen a levegő minősége, amit belélegzünk, mik a légszennyezés problémai, a szmog típusai, milyen hazai szabályozások vannak, vagy a levegőkémiai alapfogalmakról tájékozódnátok. Továbbá bemutatjuk milyen széleskörűen használhatjuk fel a modelleket: levegőminőségi tervek készítése, aktuális levegőminőségi helyzet felmérése, a levegőminőség előrejelzése.   

 

4. Éghajlati Osztály    

Termokaland, avagy kaptok hideget, meleget

Az Éghajlati Osztály bemutatja a magyarországi hőmérséklet mérések feldogozását és annak legfontosabb eredményeit. Megismerhetitek a hosszú adatsorokban kimutatható trendeket és a hőmérsékleti rekordokat. Játékos formában mutatjuk be a hőmérsékleti skálák közti különbséget és az ún. klímacsíkokat.

Minden kérdésre szívesen válaszolunk, gyertek kérdezzetek bátran!

 

5. Hőmérsékletmérő eszközök

A hőmérsékletről - hidegvérrel

A múzeumi részleg kihelyezett standja, ahol megismerkedhettek a régi és új mérőeszközeinkkel.

           

6. Játékos THERMOlógia  

Tudj meg többet játékosan a meteorológiáról!

Hagyományainkhoz híven, egyszerűbb és összetettebb feladatokkal várjuk a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket. Nálunk hasznosíthatod igazán a hőmérsékletről hallottakat, hiszen a feladatok nagy része is ehhez az elemhez kapcsolódik.