A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

„Nő, anya, társ. Asszonyok a Károlyi családban”

Időszakos kiállítás
kiállítás

A Károlyi család tekintélyes múltra tekint vissza, egyike az ősi magyar főnemesi családoknak, egyenes ági leszármazottai Kaplonnak, Kond vezér fiának. A család számos tagja beírta magát a történelemkönyvekbe: Károlyi Sándor kuruc hadvezér volt, Károlyi István Újpest alapítója. 

A „Károlyi-asszonyok” méltán híres tagjai a famíliának. Károlyi Sándor sikereit nagymértékben köszönhette feleségének, Barkóczy Krisztinának. A grófné gondoskodott férje távollétében az egyre növekvő birtokok igazgatásáról, párját rendszeresen ellátta tanácsokkal, akár politikai ügyekben is.

A Károlyi családba beházasodott feleségek mindig új színt, új lehetőségeket hoztak a családba. Többen közülük – így Apponyi Franciska, Barkóczy Krisztina, Harruckern Jozefa – ennél jóval többet is tettek: alakították a Károlyi családot. A kiállítás a 300 éve elhunyt Barkóczy Krisztinának és a „Károlyi-asszonyoknak” kíván emléket állítani.