A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Minden út Aquincumba vezet

2022. június 25. 16:30 – 17:30
tárlatvezetés

Minden út Rómába vezet” szoktuk hallani, olvasni manapság is az – egyébként középkori – mondást. És valóban: az ókori Római Birodalom úthálózatának szíve, origója a főváros, Róma volt, a főútvonalak kiindulópontja. Ugyanakkor azonban a provinciák mindegyikét sűrűn behálózták az alacsonyabb, vagy magasabb rendű utak, amelyek az előbb említett főútvonalakból ágaztak le. Az alaposan megépített, jól karbantartott út volt a kulcs a hadsereg mozgatásához, a birodalmi posta gördülékeny működéséhez (azaz a hatékony ügyintézéshez Britanniától Szíriáig), de a kereskedelem akadálytalan menetéhez is, sőt: ez tette lehetővé az ókori turizmust is.

Kiállításunkon ezeken a szárazföldi és vízi utakon kalauzoljuk végig látogatóinkat. Megnézzük hol futottak, milyen módon alakultak ki, mivel és kik utaztak rajtuk és arra is választ kaphatunk, hogy mi maradt ránk az ókori Róma híres útjaiból. A tárlatvezetést Dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora tartja.