A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa

Időszakos kiállítás
kiállítás

Látogatási információk

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című időszaki kiállítás Múzeumok Éjszakája karszalaggal  CSAK 18 órától látogatható. A kiállításon műtárgyvédelmi okokból az est folyamán korlátozott számban, KIZÁRÓLAG előzetesen igényelt regisztrációs jeggyel tudjuk fogadni látogatóinkat, órás sávokra bontva a belépés időpontját.
A regisztrációs jegy a Szépművészeti Múzeum pénztárában történő vásárláskor rögtön igényelhető.

ONLINE REGISZTRÁCIÓ ITT https://jegymester.hu/production/70912

Kérjük, hogy válassza ki érkezésének időpontját az órás sávok szerint 18.00 – 00:00 között, ahol szabad helyet talál. A kiállításra csak a regisztráció végén kapott vonalkódos jegyet bemutatva (kinyomtatva vagy telefonon) lehet belépni, ezért kérjük, gondoskodjon arról, hogy ez Önnél legyen.

A regisztrációs jegy letölthető a visszaigazoló emailben küldött linken is.

Szíves megértésüket és közreműködésüket köszönjük!

Ha már nem talált szabad helyet, a rendezvényt követő 4 kijelölt hétköznapon* kedvezményes belépést biztosítunk a következők szerint a teljes árú belépőből SÁRGA SZÍNŰ Múzeumok Éjszakája karszalagot a csuklón viselve, sérülés mentesen felmutatva:

-  a Szépművészeti Múzeumnál történő vásárlás igazolásával (pl. az online vásárlás igazolás vagy pénztári nyugta bemutatásával) 50% kedvezményt,

-  a vásárlás igazolása nélkül 1000 Ft kedvezményt

adunk, melyek csak pénztárainkban igényelhető.

*: június 28. kedd, június 30. szerda, július 1. péntek és július 4. hétfő (A múzeum június 27-én és 29-én zárva tart.)

A kedvezmény a kék színű szakmai karszalaggal NEM vehető igénybe.

 

Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa

Földszint, időszaki kiállítótér - 2022. április 9 - 2022. július 17.

Kiállításunk az európai festészet egyik legnagyobb hatású és legemblematikusabb életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) művészetét mutatja be. A  tárlaton, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik, közel kilencven műalkotással találkozhat a nagyközönség. Bosch különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző tárlaton a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt – köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajóját (Párizs, Musée du Louvre), a Királyok imádását (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetént (Berlin, Gemäldegalerie) vagy az Ecce Homót (Frankfurt, Städel Museum) –  állít ki a múzeum.

A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a The Morgan Library & Museum, New York, vagy a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra.

A kiállítás azokat az örök emberi témákat járja körül, amelyeket Bosch oly eredeti módon, enigmatikus képi nyelvezettel fogalmazott meg a művein: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása vagy az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók.

Bosch kivételes kreativitása és a németalföldi festészetre gyakorolt hatása mindig is nyilvánvaló volt a művészettörténetben, rendkívüli művészetének eredete ma is izgalmas kérdés. Művészetének csodálói újra és újra elgondolkodnak: honnan és miből eredeztethető ez a különös világ?

Noha ma több mint ötszáz év távlatából szemléljük alkotásait, Bosch festményeinek bizonyos részletei továbbra is nyugtalanítóan megfejthetetlennek tűnnek. Művei valódi értelméhez közelebb segít, ha ismerjük azokat a műalkotásokat és írott forrásokat, amelyek jelentősen befolyásolták képei gondolatiságát és megformálását. A kiállítás ezért Bosch életművének kiemelkedő munkáit a mester művészi forrásainak – irodalmi és teológiai művek, a franko-flamand és utrechti miniatúraművészet, grafikai lapok, iparművészeti tárgyak – kontextusában mutatja be.