A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Megérkeztünk

Időszakos kiállítás
kiállítás

A Megérkeztünk című tárlat az elmúlt másfél évszázad múzeumi munkájának eredményeiről beszél, egyszerre mutatva be a legelső, 19. század közepi gyűjtéseket és a legújabb szerzeményeket. A kiállításba azonban nem csak ikonikus tárgyakat válogattak be a kurátorok: az itt látható több mint száz tárgy jelentős része ritkán vagy sohasem került ki a raktárból, most azonban a gyűjtemény legnépszerűbb darabjaival közösen tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét.

A nagy földrajzi távolságot és több évszázadot átfogó tárlat egyaránt érzékelteti az intézmény anyagának sokszínűségét, gazdagságát és a kollekció felépítését. A nemzetközi szinten is kimagasló gyűjteményben – ennek a fogalomnak a 21. századi értelmezése szerint – egyenrangú szereplők a mindennapok és a reprezentáció emlékei. A budapesti Néprajzi Múzeumban a Kárpát-medence, Európa és más földrészek tárgyai mellett dokumentumok, fényképek, filmek és hangzó anyagok tükrözik a néprajzi gyűjtés hangsúlyos érdeklődési területeit.

Az elmúlt évtizedekben a Néprajzi Múzeum tudományos programjában kiemelt figyelmet kapott a gyűjteményről és a tárgyakról szóló gondolkodás, a kutatások eredményeként a múzeumi tárgyak jelentős része jutott hozzá saját, töredékekből összeállított történetéhez. A tárgyválogatás és a tárgyszövegek az intézmény harminc néprajzkutatójának személyes érdeklődését, szempontjait, egyéni hangját tükrözik.

A kiállításhoz készített leporelló letölthető az alábbi linken.