A szívre kattintva add hozzá a programot a kedvenceidhez! A kedvencek menüpontban rendezhetők, nyomtathatók a kiválasztott programok.

„MAGYAR MENYASSZONY”-ok éjszakája

2021. június 26. 18:30 – 19:30
egyéb
előadás

500 év esküvői női nézőpontból

Vitaindító kerekasztal beszélgetés és egy kis meglepetés a Múzeumok Éjszakája alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum jövő évi kiemelt időszaki kiállítása kapcsán.

A Magyar Menyasszony projekt szakértőivel Czingel Szilvia néprajzkutatóval, Kiss Erika művészettörténész-főmuzeológussal, Borovi Dániel, művészettörténésszel a készülő kiállítás és könyv ötletgazdája, valamint  a projekt főkurátora, Simonovics Ildikó divattörténész-főmuzeológus beszélget.

Mi motiválta a párválasztást ötszáz éve és ma? Hogyan ismerkedtünk, volt-e egyáltalán eleinknek esélye a boldog házasságra,  nekünk vajon több van? A történelem viharai mennyiben befolyásolták a házassági szokásainkat? Létezett-e szerelemházasság az újkorban?  Mit jelent az esküvő, mint átmeneti rítus a különböző korokban és a különböző társadalmi rétegek esetében?Mióta viselünk fehér menyasszonyi ruhát, és mikor cseréljük vissza színesre? Hosszú, vagy rövid, hercegnős, vagy praktikus? Milyen volt az álom esküvő egykor és milyen ma? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ szakértőinkkel. Tartsanak velünk!

A gyűjtő kampány gőzerővel folytatódik, hozza el a múzeumok éjszakáján a családja esküvői ereklyéit, melyeket ajándékba, vagy kölcsön felajánl a kiállításra, kérjük jelezze szándékát előzetesen a [email protected] e-mail címen, hogy készülhessünk rá.  A legjobb tárgyak, fotók felajánlói ajándékot kapnak!