A szívre kattintva add hozzá a programot a kedvenceidhez! A kedvencek menüpontban rendezhetők, nyomtathatók a kiválasztott programok.

Lakók, albérlők, iparosok - Barlanglakások a mindennapokban

Állandó kiállítás
tárlatvezetés

Nyitva tartás: 17:00-22:00

17:00 Appel Péter: Hagyományos mesterségek Budafokon

Tárlatvezetésünkön megújuló kiállításukról tudhatnak meg többet az érdeklődők. A barlanglakások egykori lakói munkások, mesteremberek voltak. Utóbbiak használati tárgyaival ismerkedhetnek meg az emlékkiállításon kialakított műhelyben. 

 

18:00 Terestyák Tamás: Barlanglakások Budafok-Tétényben

Ma már csak egy látogatható, de egykor százával voltak láthatók barlanglakások Budafok-Tétényben. Kialakulásukról, sorsukról, és a napjainkban fennmaradt emlékkiállításról tudhatnak meg többet ezen az előadáson.

 

19:00 Appel Péter: A barlanglakók mindennapjai

Hogyan éltek, mivel foglalkoztak a barlanglakások lakói Budafokon és Tétényben? Az egyszerű körülmények között élő szegény emberek sorsáról tudhatnak meg többet előadásunkon.

 

20:00 Terestyák Tamás: Savoyai Jenő és Promontor

Savoyai Jenő háborús hősként vonult be a köztudatba sikeres harcaival a törökök ellen. A hadvezér több birtokon is kapott a felszabadult Magyarországon, többek között az akkor még néptelen Promontort is, amely a következő évtizedekben benépesült. Előadásunkon megismerhetik a zseniális hadvezér életét és azt, hogyan vált Promontor virágzó településsé.

 

21:00 Appel Péter: Szőlőtermesztés Promontoron

A filoxéravész előtt Promontoron virágzó szőlőkultúra működött. Kiegészülve a föld alatti pincerendszerekkel, Promontor, majd Budafok borászati központtá vált. A szőlőfajtákről, művelési technikákról, borkészítésről tudhatnak meg többet ezen az előadáson.

 

22:00 Zárás.