A szívre kattintva add hozzá a programot a kedvenceidhez! A kedvencek menüpontban rendezhetők, nyomtathatók a kiválasztott programok.

Lakatos Mónika & Romengo koncert

2021. június 26. 21:00 – 22:00
zene

A Romengo magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelvével együtt sajátította el. A szülőktől tanult hagyományos cigány népdalokkal, saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. 2004-es megalakulásuk óta a Romengo India, Malajzia, Dél-Korea és Mexikó mellett Európa több, mint 25 országban koncertezett. 2019-ben Dél-Amerikában ünnepelték a 15. évfordulójukat: Kolumbiában, Ecuadorban és Peruban koncerteztek.  Az együttes mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe 10 legjobb lemeze közé.

A Kétháné 2011 szeptemberében az ötödik, a Nagyecsed-Budapest lemezük 2014 májusában pedig a nyolcadik helyen állt Európa legfontosabb szakmai listáján. Lakatos Mónika, a Romengo szólistája 2007-ben Anna Lindh Díjban, 2013-ban Párhuzamos Kultúráért Díjban, 2014-ben pedig Nemzetiségekért Díjban részesült.

Lakatos Mónika első szólólemeze: a Romanimo, amely a magyarországi oláh-cigány hallgatókat – balladákat mutatja be, megjelenését követően szintén bekerült a World Music Charts Europe 10 legjobb lemeze közé. 2018 februárjában a negyedik helyen állt. A világzenei ranglista 2018-as éves top 150-es elitjében pedig a tizenötödik helyen állt.

A Romengo zenéjét a kulturális gyökerek tisztelete és a megújulás jellemzi. Amellett, hogy előszeretettel használják az olyan hagyományos hangszereket, mint a kanna,teknő és kanál, nem idegenkednek az új hangzásoktól sem. Nyitottságukat jellemzi, hogy többször koncerteztek a Mendelssohn Kamarazenekarral, 2015-ben pedig a Berlini Filharmóniában adtak szóló és közös estet az indiai énekesnővel, Sumitrával.

Saját bevallásuk szerint az oláh-cigány zene határai túlnyúlnak az országéén, ezért kerülhettek a Romengo dalaiba olyan más zenei stílusok hatásai, mint a jazz és a flamenco Dresch Mihály saxofonos és Juan De Lerida flamenco gitáros játékának köszönhetően, akik a Romengo Nagyecsed-Budapest albumán is hallhatók.

Helyszín: Barokk csarnok
Maximális létszám: 70 fő

 

MEGKÖZELÍTÉS: bejárat az Oroszlános udvar felől, Királypince felőli bejárat átépítés miatt zárva!