A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Kútvesztőben / A középkori Anjou címeres selyemkárpit megmentése - tárlatvezetés a feltárást vezető régészünkkel, B. Nyékhelyi Dorottyával

2022. június 25. 17:00 – 18:00
tárlatvezetés

1999-ben az egykori Teleki-palota területén szenzációs régészeti leletre bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei. Egy sziklába vájt kútból, 10 m mélyről, egy összegyúrt sárgombóc került elő, amelyből a restaurátorok keze alatt felismerhető textil-darabok kezdtek kibontakozni.

A szakértők végül megállapították, hogy ezek a darabok, az ún. magyar-Anjou címeres selyemkárpit összeillő részei, amelyeket a légmentesség és az állandó nedvesség szerencsés módon megőrzött, a körülöttük lévő további szerves – bőr, fa, textil – anyagokkal együtt.

A Zsigmond király idejében földbe került kárpit a középkori magyar történelem egyik legbecsesebb emléke. Az érdeklődők az izgalmas lelet mellett további múltat idéző, és napjainkig sok kérdést felvető tárgyat (pl. középkori cipőket) láthatnak, valamint betekintést nyerhetnek az ásatás kulisszatitkaiba is B. Nyékhelyi Dorottya, a feltárást vezető régész segítségével.

A program regisztrációhoz kötött a terem befogadóképessége miatt, ezért kérjük, csak abban az esetben regisztráljon, ha valóban meg tud jelenni a programon!
Regisztráció itt: https://forms.gle/JHdZdv6SBmQGsfBv7

Gyülekezés a földszinti Mária Terézia festménynél.