A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Kurátori tárlatvezetés a Szépvilág című kiállításban

2024. június 22. 18:00 - 19:00
tárlatvezetés

Egyedi helyszín: Kiállítótér

Szépvilág – Divat és kultúra a reformkori Pesten

A Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása a divatlapok és az öltözködés bemutatásán keresztül nyújt bepillantást az 1840-es évek Pestjének sokszínű, forrongó világába, amelynek energiája, kritikus szemlélete és tenni akarása ma is elevennek hat. 

A Pesti Divatlap, az Életképek és a Honderü a divatlapok új nemzedékét képviselték. Több műmelléklettel, gazdagabb tartalommal, szebb külsővel jelentek meg. Bár elsősorban nőket céloztak meg, férfiakhoz is szóltak. Szórakoztattak és formálták az olvasók látásmódját, ízlését, közösségtudatát. Kapcsolódtak a modern irodalmi nyilvánosság és sajtó kialakulásához, a polgárosodáshoz, a nők szerepköreinek bővüléséhez, a hazai iparhoz, a magyar és európai önmeghatározás folyamatához. A két német nyelvű, magyarországi divatlap, a Der Spiegel és a Der Ungar, szintén ezeknek az eszméknek és törekvéseknek voltak aktív fórumai. 

A divatlapok a művelődés részeként fogták fel az öltözködést, amely mindkét nemnél érintette a nyelvi, szellemi és gazdasági önállósodás kérdéseit, valamint kölcsönhatásba lépett értelmiségi, közéleti szerepekkel. A tárlaton látható festmények, grafikák, tárgyak, viseletdarabok és irodalmi szövegek a ruházat társadalmi éskulturális jelentőségét állítják előtérbe. Mesélnek farsangokról, írói eleganciáról, az első nagyvárosi tapasztalatokról, a kor pezsgő szellemi életéről.

A kölcsönzött műtárgyak tizenkét hazai közgyűjteményből érkeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumba. 

A program regisztrációköteles, link hamarosan.