A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Kőbe zárt történelem - Vártörténeti séta

2023. június 24. 18:00 – 19:00
egyéb
előadás
tárlatvezetés

A Városligetben a Széchenyi-szigeten található Vajdahunyadvár az egyik legkülönlegesebb, legizgalmasabb, számtalan felfedezni valót nyújtó látványosság, amely évente több százezer turista kedvelt célpontja. Az Alpár Ignác által tervezett épületegyüttes napjainkban jól működő múzeumi épület, gyönyörű palota és Magyarország ezeréves építészettörténetének egyedülálló megjelenítése is.

A Vajdahunyadvár az 1896-os millenniumi ünnepségsorozatra épült azzal a céllal, hogy három dimenzióban mutassa be a honi építészettörténet ezer évét. A tervező, Alpár Ignác nagyon jó érzékkel szemléltette a négy fő stílus, a román, a gótika, a reneszánsz és a barokk építészetének hazai és európai jellegzetességeit. A stíluselemek általános, stilizált bemutatása helyett Alpár a tervezéskor számos, a történelmi Magyarország területén lévő jellegzetes épület emlékezetes részét emelte át saját terveibe.

Látogatóink a vártörténeti időutazáson megismerkedhetnek a különböző korokkal, stílusokkal, jellegzetes épületrészekkel.