A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Játékkiállítás

Időszakos kiállítás
kiállítás

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely több mint 100 éves játékokkal érkezett a nyíregyházi Kállay házba. A Játékmúzeum 40 éves gyűjtőmunkájának értékes darabjaival érkezett, hogy polgári játékokkal – ólomkatonákkal, kisvasúttal, elemekből összeépíthető makett várakkal, babákkal, textil játékokkal – ismertessék meg az érdeklődőket.

A kiállítás másik része a Star Wars rajongóknak kedvez. Dr. Martossy György vármegyei főügyész 13 évesen, Budapesten a Bástya moziban látta a Star Wars film első epizódját, amit legalább harmincszor újra megnézett. A varázslat azóta is tart, a Csillagok háborúja relikviák pedig egyre gyarapodtak, s ma már többszáz darabos gyűjteménnyel büszkélkedhet a főügyész, aki most először egy tárlaton több mint 100 darabot mutat meg a látogatóknak a Kállay házban. Látható itt többek között a beszélő Yoda mester, az életnagyságú rohamosztagos katona, a minden szereplő által dedikált plakát(másolat), valamint a kisebb és nagyobb makettek, amelyek igazi különlegességek minden rajongó számára. Ám a legnagyobb élmény, hogy az elitkatona sisakját a gyerekek fel is próbálhatják.

A Dragonball gyűjtemény tulajdonosa Balogh József kollégánk, a Kállay Gyűjtemény grafikusa.

A Dragon Ball japán manga, amelynek szerzője Torijama Akira (1955-). A sorozat a Weekly Shounen Jump magazinban jelent meg 1984 és 1995 között, amely a fiúmagazin addigi történetének legsikeresebb sorozata volt. Az amerikai stílusú képregényekkel ellentétben a Dragon Ball nagy részben fekete-fehér színű volt. A kiadások néhány lapját kiszínezték, hogy kiemeljék a lényeget. Később egy 42 kötetet magában foglaló könyvsorozatban újranyomták. 2004-ben a manga újra megjelent 34 kötetben.

Rövid idővel a megjelenés után a manga olyan sikerre tett szert, hogy a Toei Animation munkatársai biztosak voltak abban, hogy hamarosan egy anime- sorozat és egy játékfilm is készül belőle. Az anime 1986 februárjában került bemutatásra a Fuji televízión, hetente egyszer, szerda esténként sugároztak egy-egy új epizódot. 1989 áprilisában 153 epizód után fejeződött be az adása. Erre egy hétre indult a Dragon Ball Z sorozat ugyanolyan gyakorisággal, majd 1996 januárjában ért véget 291 epizóddal.

A harmadik Dragon Ball sorozat 1996. februárjában kezdődött, közvetlenül a Dragon Ball Z befejezése után. Ezt az új sorozatot Dragon Ball GT-nek nevezték el (GT=Grand Tour). A GT-n nem csak Toriyama Akira dolgozott, hanem egy másik író is.

2009. februárjában a Toei Animation bejelentette, hogy újra gondolják a Dragon Ball Z-t: Dragon Ball Kai címmel. Ez tulajdonképpen az eredeti epizódok digitális felújítását jelentette, kivágva belőle szinte minden olyan részt, amit az animátorok utólag tettek hozzá, tehát csakis olyan dolgok maradtak meg, amelyek a mangában is olvashatók. A premier április 5-én volt a Fuji TV-n. 98 részt sugároztak 2011 márciusáig, ebből 97 részt hivatalosan, a 98. részt pedig DVD-n adták ki. A 2011-ben történt földrengés és cunami miatt nem folytatták a sorozatot, így 2011. március 27-én sugározták az utolsó részt. 2014 februárjában bejelentették, hogy folytatják a sorozatot az utolsó történetszállal a Majin Buu- történettel. A Dragon Ball Kai 2015. június 28-án fejeződött be 159 résszel.
2015. április 28-án a Toei Animation hírül adta, hogy 18 év után visszatér a Dragon Ball, méghozzá egy teljesen új sorozattal. A sorozat címe Dragon Ball Super lett, amelyet maga Toriyama Akira írt, cselekménye a Majin Buu sztori után játszódik. A sorozat 2015 júliusában indult és 2018 márciusában fejeződött be a 131. résszel.
A Dragon Ball azonban nemcsak több milliárd dolláros üzleti sikertörténet, hanem rendhagyóan szórakoztató, remek mese is.

A történet igen árnyaltan jellemzett, szórakoztató főszereplőgárdát vonultat fel, közülük is kiemelkedik a történet kezdetén még gyermek, majomfarkú Son Goku, aki kisfiú létére máris mesteri szinten űzi a kung-fut. Son Goku jellemében mindaz fellelhető, ami mind a nyugati, mind a keleti értékrend szerint a legbecsesebb: tisztesség, romlatlanság, segítőkészség, becsület, küzdőszellem, önfeláldozás, szorgalom. Megannyi tulajdonság, ami gyermekeink épülésére szolgálhat. Vagyis: „problémamegoldó készségük” fejlesztésére.

A történetnek a kínai regény ihlette első ciklusában, amelyhez a szerző eleinte nem tervezett folytatást – ezt csak a későbbi siker hozta magával – a harcművészeti küzdelmek viszonylag szokványosan, „földi”, hétköznapi módon zajlanak, hacsak azt a néhány antropomorf, fura teremtményt nem számítjuk, akik, a mese logikájától korántsem idegen módon, meg-megjelennek a ringben.
Ezek a küzdelmek a későbbi kalandok során a keleti akciófilmek, a japán harcművészetek és a próbatétel-mesék törvényszerűségeinek engedelmeskedve fokozatosan erősödnek, hiszen a főhőst érő kihívások mindegyikének felül kell múlnia az előzőeket: így válik méltóvá minden egyes győzelmére, és így léphet tovább a tökéletesedés útján.
Toriyama ezen logika mentén a Dragon Ball Z ciklussal folytatta meséjét. A DBZ némileg különbözik a DB gyermekibb, bohókásabb világától: Son Goku felnőtt, s földönkívüli származásának titkára is fény derül.
A DBZ és a DBGT szintén keresés-történet, ám ezúttal a klasszikus harcművészeti küzdelmek, a hagyományosnak mondható küldetések a fokozódó kihívások jegyében átadják helyüket az inkább sci-fi- és szuperhős történetekkel rokonítható kalandoknak: a küzdelem immár bolygóközi (DBZ), majd galaktikus (GT=Grand Tour, avagy Galactic Tour) szinten zajlik: a tét nem egyszer a bolygók vagy az univerzum sorsa.