A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Ismerd meg templomunkat, ismerd meg orgonánkat!

Folyamatos program (2022. június 25. 19:00 – 23:00)
tárlatvezetés
újragombolt hagyományok

A Bakáts téren áll az Ybl Miklós által tervezett katolikus templom. A Múzeumok Éjszakáján lehetőséget kínálunk az érdeklődők számára, hogy megismerjék a több éves munka után megújult épületet.

Felnőtt programok indulnak vezetéssel 19 és 21 órakor.

A bejárás során a templom története mellett olyan ritkán látható, vagy kevesek által ismert tereket is bejárunk, mint a sekrestye, az altemplom és a kórus. Ybl nem csak építészként volt kiemelkedő művész, hanem a berendezés egésze, az eredeti Ybl-féle bútorok, tárgyak, motívumok igazolják kvalitását. A túra egyik célja, hogy a különleges részletek kerüljenek a figyelem fókuszába:

  • Miért „háziállatok” nálunk a sárkányok?
  • Milyen az a gyertyatartó, amelyet az akkor már nagy hírű építész közvetlenül nevére vesz?
  • Hogyan találkozik egy kilincs a fallal és van -e ennek bármilyen tanulsága?

Az altemplomban meghökkentő az oszloperdő, amely egyben szigorú rendet sugall: iskolapélda az építőművészet céljaként ismert − nyitott és zárt − térformálásra. Megcsodáljuk a szerencsésen megmaradt eredeti díszítőfestést. Válogatást mutatunk korabeli fotókból, a megépült és tervezett épületek eredeti tervrajzaiból.

Orgona testközelből: hogyan szólal meg egy mechanikus rendszerű orgona? Közben orgonatörténet, a hangszer bemutatása és orgonajáték.

A programok ingyenesek, de adományt szívesen fogadunk!