A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Iparkodjunk! - Fókuszban az Iparművészeti Múzeum Adattára és Könyvtára

Időszakos kiállítás
kiállítás
trendben vagyunk

Egyedi helyszín: Ráth György-villa, 1. emelet

Az Iparművészeti Múzeumban hiszünk az ige teremtő erejében, éppen ezért indítunk Iparkodjunk! címmel kiállítássorozatot: meggyőződésünk, hogy ez a cím pezsdítő erővel hat a múzeumra és annak látogatóira is. E sorozat keretében minden évben egy időszaki tárlaton mutatjuk be az Iparművészeti Múzeum egyes gyűjteményeit, valamint az Üllői úti főépület feltárásának és rekonstrukciójának részterületeit. 

A múzeum 1872-es alapítását követően 1890-ben került sor arra az építészeti tervpályázatra, amelyet Lechner Ödön és Pártos Gyula nyertek meg. Az ő terveik alapján felépült Iparművészeti Múzeum Üllői úti épülete 1896-ban nyílt meg. 

Az Iparkodjunk! című sorozat nyitó kiállítása a múzeum két önálló, jelentős műtárgyakkal rendelkező gyűjteményét mutatja be: a Könyvtárat és az Adattárat. Más múzeumoktól eltérően az Iparművészeti Múzeumban ezek egyike sem pusztán segédgyűjtemény. Mindkettő az intézmény alapítása óta gyűjti a nemzetközi és hazai iparművészet legjelentősebb könyveit, hagyatékait, papíralapú műtárgyait és dokumentumait. 

Terveink szerint a 2024-ben rendezendő következő kiállítás a főépület reprezentatív tereihez kapcsolódó restaurátori vizsgálatokat és rekonstrukciós terveket fogja bemutatni.