A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

"Hommage a’ Glass - Hódolat az üvegnek"– kurátori tárlatvezetés, Koós Ágnessel

2022. június 25. 20:00 – 21:00
tárlatvezetés

A De la Motte - Beer Palota eredeti freskókkal díszített barokk teremsorában egy különleges üvegkiállítással ünnepeljük az Üveg Nemzetközi Évét és a hétszáz éves magyar üveges mesterséget, mely felkerült a Szellemi Kulturális Örökség jegyzékébe. Dr. Sík Attila magángyűjteménye megidézi a középkor magyar üvegművességének hagyományait és a későbbi századok híres innovátorait. A Kiskép galéria jóvoltából látható lesz, miként hatott a mesterek míves tárgyi és eszmei hagyatéka az utókorra és a mai magyar kortárs üvegművészetre. 

Történelmi, kulturális és gazdasági összefüggésekben vizsgáljuk az egyes korszakokat, hogyan fejlődtek ki a középkorban a velencei és cseh-moldvai stílus határán a magyar üvegre jellemző ötletes, az általános európai formakincstől leginkább függetlenült formák. Hogyan lett a kiegyezés után egészen a múlt század végéig az üvegipar a gazdaság hajtóereje, miközben üvegművészet az elmúlt 60 évben nagy fordulatot vett, a valaha kizárólag a mindennapi életünk hasznát szolgáló üveg anyaga átlényegült gondolatokat és érzelmeket közlő médiummá. 

A kiállítás védnöke: dr.Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke. Kiállítók: A történelmi részben dr.SÍK Attila gyűjteményének válogatott anyaga szerepel. Művészek: BALOGH Eleonóra, BORBÁS Dorka, BORKOVICS Péter, CARCASS James, CSALA Zsuzsa, DARABOS Anita, DEZSŐ Renáta, DOKTOR Melinda, EDŐCS Márta, FŰRI Judit, HEFTER László, HEGYVÁRI Bernadett, HORVÁTH Márton, KÖBLITZ Birgit, KOHUT-GÖRÖMBEI Luca, L.SZABÓ Erzsébet, LÁSZLÓ Kyra, PATTANTYÚS Gergely, SIPOS Balázs, SMETANA Ágnes, TELEGDI Balázs, VIDA Zsuzsa

Kérjük érkezzen 15 perccel a program kezdése előtt!

Programunk a meghirdetett időpontban pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni.

A program regisztrációval és a Múzeumok Éjszakája 2022 hivatalos karszalaggal együtt látogatható.

A Várkapitányság Zrt. adatkezelési tájékoztatója ITT!