A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Havdala – A szombat kimenetele

2023. június 24. 22:00 – 22:30
attrakció
egyéb
trendben vagyunk

A Páva utcai közösség vendégeként részt lehet venni a szombat kimenetelének, a Havdala szertartásán. A Havdala jelentése „elválasztás”. Amikor beköszönt a Sábesz vagy az ünnep, a zsidók egy pohár borra mondott kiddussal jelzik, hogy valami különleges és szent kezdődött. Amikor vége a Sábesznak vagy az ünnepnek, a Havdalaval emlékeznek rá, hogy különbséget kell tenni a szent és a mindennapi, a világosság és a sötétség, a szombat és a hétköznap között. A Havdala tehát fontos része a sábeszi szertartásoknak.

A Havdala szertartáskor meggyújtsák a több szálból font gyertyát, elmondják az Íme szabadulásom Istene kezdetű imát és Eszter könyvéből egy sort, majd áldást mondanak a borra, a jó illatú fűszerekre és a világosságra. Végül elmondják a szombat és a hétköznap elválasztásának imáját (Hámávdil). Megisszák a bort, majd egy kis maradékkal eloltják a gyertyát.

Résztvevők: Radvánszki Péter, Gádor György, Budai Miklós