A szívre kattintva add hozzá a programot a kedvenceidhez! A kedvencek menüpontban rendezhetők, nyomtathatók a kiválasztott programok.

A Hauszmann-sztori kiállítás - Tárlatvezetés

2021. június 26. 18:00 – 18:50
kiállítás
tárlatvezetés

Egy nagyszerű építésznek, Hauszmann Alajosnak és élete fő művének állít emléket a Budavári Palota A épületében megtekinthető kiállítás. Megismerheti, hogy Hauszmann Alajos hogyan építette át a Budavári Palotát és környezetét a századfordulón, és betekintést nyerhet abba is, hogy több évtizednyi pusztulás után most miként születik újjá a Budavári Palotanegyed.

A kiállítás termeiben egy olyan már-már elfeledett, de világraszóló történet elevenedik meg előttünk, melynek részesei voltak nagyszüleink, szüleink és részesei vagyunk mi magunk is. Részesei vagyunk mi is, hiszen a történet egyik legizgalmasabb epizódja itt és most, a szemünk előtt játszódik.

A 2019-ben elindult Nemzeti Hauszmann Program a Budavári Palotanegyed újjászületésének programja, egy soha vissza nem térő esély arra, hogy e minden magyar számára szimbolikus jelentőségű hely ismét régi fényében ragyoghasson, és büszkén hirdesse a magyar építőművészet nagyságát.

A program első eredményei már láthatók. Megújultak parkok, sétányok, lépcsők, teljes körű felújításon esett át az ikonikus szökőkút, a Mátyás kútja, újra áll a Lovarda, felépült a Főőrség, kész a Stöckl lépcső: az eddig csak fotókon és tervrajzokon létező nagyszerű építmények valósággá lettek, és hamarosan újak követik őket pontosan úgy, ahogy annak idején Hauszmann Alajos megálmodta.

S hogy miről mesél egy-egy épület? A Hauszmann-sztori című kiállításunk, erre a kérdésre is választ ad. A fejlesztéseket bemutató teremben körültekintve megismerheti az épületek múltját, jelenét és a Budavári Palotanegyed megújításának terveit is.

A program Múzeumok Éjszakája karszalaggal, előzetes regisztrációt követően látogatható.
http://bit.ly/Hauszmann_sztori_tárlatvezetés

A programot a hatályos kormányrendelet alapján védettségi- és arcképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) együttes bemutatásával vagy a védettséget igazoló telefonos applikációval látogathatják a 18 év felettiek. A 18 év alattiak felügyelet nélkül vehetnek részt a programon, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A 16 év alatti hozzátartozók mentesülnek a védettségi igazolás alól, de életkoruk igazolására diák- vagy arcképes igazolványt (személyi igazolvány vagy útlevél) kell felmutatniuk, amennyiben ezt a jegykezelő kéri tőlük, a rendezvényre való belépésük pedig csak és kizárólag felügyeleti jogot gyakorló felnőttel lehetséges.

Munkatársaink egészségügyi óvintézkedések betartásával fogadják látogatóinkat: annak ellenére, hogy a kollégák nagy részét már beoltották, valamennyi dolgozó továbbra is maszkot visel és a zárt terekben elérhetők lesznek kézfertőtlenítési pontok is a visszatérő közönség nagyobb biztonsága érdekében.