A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Halasi csipke – A türelem himnusza

Időszakos kiállítás
egyéb
kiállítás

Új időszaki kiállításunk a 120 éves Halasi csipke múltját és jelenét mutatja be. A világhírű iparművészeti termék egyedisége a népies motívumkincsből táplálkozó mintavilágában, illetve az unikális, hatvanféle öltéstípust használó kivitelezési technikában rejlik.

A légies finomságú cérnaműveket felvonultató tárlat betekintést enged az akár több ezer órás munkafolyamatokba, valamint ismerteti az alkotáskor használt utánozhatatlanul egyedi öltésvariációkat.

A kiállítás aktív részvételre hív. A megnyitón szemtanúi lehetünk a csipke születésének, a halasi csipkevarró asszonyok lépésről lépésre szemléltetik a cérna átalakulását. Frissen szerzett gyakorlati tudásunkat az interaktív játékok segítségével tehetjük próbára.

Hazánk első számú varrott csipkéje 2010 óta a magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014 óta pedig a hungarikumok sorába tartozik. A 20. század fordulóján, a háziipari mozgalom mentén született csipke sikertörténete még napjainkban is töretlen. Magyarország kiemelt protokollajándéka, amely divatkiegészítőként, elegáns ruhakreációk díszítőelemeként is megjelenik.

 

Az este folyamán csipkekivarró mutatja be látogatóinknak a csipke kivarrás folyamatát.