A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

„Halasi Csipke a magyar szecesszió jegyében”

2023. június 24. 19:00 – 20:20
előadás
kiállítás
tárlatvezetés

Különleges tárlatvezetéssel készülünk a június végén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban záró Halasi Csipke kiállításban. A 120 éves kiskunhalasi csipke történetét járjuk végig a kiállításban bemutatott műtárgyak és exkluzív fényképek segítségével. Egy művészettörténeti időutazás keretében megvizsgáljuk a 19. század iparművészeti, művészeti mozgalmait, irányzatait, betekintünk a 19-20. századi műipar helyzetébe, ezen belül a kézzel varrott halasi csipke születésébe.

Mitől vált világhírűvé ez a különleges, magas színvonalú kézműves remek és hogyan látja ennek sikerességét a magyar és az európai művészettörténet a saját korában és napjainkban? Mit jelentett és hol használták a csipkét a múltban és hol jelenik meg 2023-ban? Az este során – az idei Múzeumok Éjszakája hívószavához kapcsolódva–, a trend jegyében szó esik a csipke divatban betöltött szerepéről, illetve régi fonalfestési-és textilszínezési eljárásokról, műhelytitkairól is lesz szó, amelyhez szemléltetésképpen egy festékesdoboz titkai is feltárulnak majd.

Szegődjön útitársként a művészettörténész mellé egy rendhagyó időutazáson, amely a 2014-ben Hungarikumok Gyűjteményébe felvett Halasi Csipkét helyezi a fókuszba!

 

Tárlatvezetést tartja: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

 

  • Létszám: max. 20 fő
  • Regisztrációs e-mail: [email protected]
  • A regisztráció határideje: 2023. június 24. 14.00-ig