A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Filmvetítés az '56-os forradalomról

2022. június 25. 18:00 – 19:00
film
újragombolt hagyományok

Magyarország története című ismeretterjesztő filmsorozat 41-42. részének vetítése, 2 x 25 perc

41. rész - 1956: a forradalom Történész szakértők és Nagy György műsorvezető segítségével az '56-os forradalom kitörése kapcsán szó lesz a lyukas zászló keletkezésének történetéről. A film elemzi az október 25-i Kossuth téri tragédia körülményeit; miért éppen az Egmont-nyitány vált a forradalom himnuszává; majd beszámol a harcok helyszínei közül a Corvin közben és a Kilián-laktanya környékén történtekről.

42. rész - 1956: a szabadságharc - Mi és miért történt a Köztársaság téren október 30-án? Elrabolták-e Kádár Jánost? Hol zajlott le az 1956-os szabadságharc egyik legjelentősebb, győztes ütközete? Hogyan szabadult ki Mindszenty József? Milyen zászlót húztak fel Melbourne-ben? Miért tüntettek az asszonyok december 4-én?

A filmsorozat készítői: Szakolczai Attila (szakértő), Nagy György (forgatókönyvíró, műsorvezető), M. Nagy Richárd, Varga Zs. Csaba (rendező), Hábermann Jenő (producer), Véber Franciska (szerkesztő), Nemescsói Tamás (operatőr), Klöpfler Tibor (operatőr), Szirmai Béla (operatőr), Szobrász András (operatőr), Horváth Attila (gyártásvezető), Havasi János (főszerkesztő)