A szívre kattintva add hozzá a programot a kedvenceidhez! A kedvencek menüpontban rendezhetők, nyomtathatók a kiválasztott programok.

A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021

Időszakos kiállítás
kiállítás

Egyedi helyszín: Műcsarnok Kiállítótér

A különböző művészeti ágak évente jelentkező nemzeti szalonja rendre egy-egy műfaj egészének ünnepe a Műcsarnokban. A II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon szervezésekor elsőrendű célunk az volt, hogy az összetartozás jegyében megszólítsunk, felkérjünk kiállításra lehetőleg minden alkotót, aki az utolsó öt évben jelentős műveket hozott létre a fotóművészet bármely területén. A megszólítottak legnagyobb része, 208 fotográfus örömmel elfogadta a meghívást. Minden felkért alkotótól egy művet vagy sorozatot kértünk, s a felkérőlevélben biztosítottuk a leendő kiállítókat, hogy azt a művet várjuk, amelyet az elmúlt öt évben született fotói közül ő maga a legfontosabbnak tart. 

Ha tudni szeretnénk, mivel foglalkoznak egy művészeti ág, jelen esetben a fotóművészet művelői az országban, akkor értelmes vállalás rendszeres időközönként szalon típusú kiállítást rendezni. Valójában a nemzeti szalon célja egyfajta állapotfelmérés, mely egyaránt szolgálja a művészetet és a művelődést. Lényege a sokszínűség, az egymás megismerése és elfogadása, találkozás a szakmai problémák megbeszélésére. Ez adja igazi értékét, miközben a széles közönség számára élményt kínál. 

Haris László – Bán András 

a II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon kurátorai 
 

fotó: Illés Katalin, Kollekció II. / Collection II – No. 3 (kék, madárka, kilégzés / blue, birdie, exhalation), 2015

analóg nyersanyag, digitális nagyítás / analog film, digital print. 80 x 80 cm

A mű a Pécsi József fotográfiai ösztöndíj keretében valósult meg. / Funded with a Pécsi József Grant.