A szívre kattintva add hozzá a programot a kedvenceidhez! A kedvencek menüpontban rendezhetők, nyomtathatók a kiválasztott programok.

Emberek és Állatok a Nagy Háborúban - Új világ született kiállítás tárlatvezetés

2021. június 26. 15:00 – 17:00
kiállítás
tárlatvezetés

Amikor ebédre nincs mákos tészta…felnőtt tárlatvezetés és előadás az Új világ született kiállításon

Az első világháborúban az egymással szemben harcoló felek hadseregeiben 16 millió állat szolgált. Igavonó lovakról, hírszerző galambokról, gáztámadást jelző kanárikról, sebesült kereső és kabalakutyákról, sőt a hátországban szántó elefántokról is mesélünk az Új világ született című kiállításunk felnőtteknek szóló tárlatvezetésén. 

Vendégünk lesz Púza András volt katona, a Magyar Honvédség I. Tűszerész és Hadihajós Ezredének egykori kutyavezető tűzszerész altisztje. Szolgált bel- és külföldön, 7 hónapot töltött Afganisztánban, hadműveleti területen, NATO misszióban a tartományt felügyelő tűzszerész csoport tagjaként. Leszerelése után már civilként megvalósította álmát, a kutyás akadálypályás futóversenyt, a Hard Dog Race-t, amely egyedülálló ebben a formájában a világon.

Gyermekkora óta különleges kapcsolat fűzi a kutyákhoz, ahogy Ő fogalmaz: „Némi romantikus túlzással kutyaszőrbe kapaszkodva tanultam meg járni.” A hobbi kutyázás után a Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapatban szerzett tapasztalatokkal gazdagodva lépett a hivatásos kutyázás útjára a Honvédség kötelekében. Hobbija a sportolás mellett a történelem, többek között a kutyák katonai célú felhasználása is kedvenc témái között szerepel. Rendhagyó tárlatvezetésen személyes és családi élményein keresztül közelíti meg a témát. Feltárul előttünk, hogyan kötődik össze a történelem sodrában nagyapa és unokája sorsa az egyenruhán és a bombákon keresztül.

Az interaktív beszélgetésen szóba kerülnek az „afganisztáni vidám nyári napok” és a tapasztalás, milyen egy kutya orrára támaszkodva robbanó anyagot keresni, majd döntést hozni, abban a tudatban, hogy ebédre nincs mákos tészta. Megtudhatjuk mi igaz a magányos tűszerész hős mítoszából, aki az utolsó másodpercig hezitál, hogy a kék vagy a piros zsinórt válassza. Véleménye szerint minden igazi katona pacifista még akkor is, ha igaz a mondás: „Aki egyszer katona, örökké katona.”     

Közreműködők:

Púza András – előadó, egykori kutyavezető tűzszerész altiszt, ma a Hard Dog Race ügyvezetője
Kiss Henrietta tárlatvezető
Spirit (Belga juhászkutya)

A programot a hatályos kormányrendelet alapján védettségi- és arcképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) együttes bemutatásával vagy a védettséget igazoló telefonos applikációval látogathatják a 18 év felettiek. A kiállítás területén az érvényes járványügyi szabályok betartása kötelező.

Munkatársaink egészségügyi óvintézkedések betartásával fogadják látogatóinkat: annak ellenére, hogy a kollégák nagy részét már beoltották, valamennyi dolgozó továbbra is maszkot visel és a zárt terekben elérhetők lesznek kézfertőtlenítési pontok is a visszatérő közönség nagyobb biztonsága érdekében.

Kérjük olvassa el figyelmesen a további információkat itt.

A program Múzeumok Éjszakája karszalaggal, előzetes regisztrációt követően látogatható.
http://bit.ly/Emberek-és-állatok-tárlatvezetés

Fotó: Varga Erika
Kiállítás fotók: Gyarmati István