A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Ékszer- és pitykegombok a 16 - 19. századból – Kripcsi-Szabó József magángyűjtő bemutatója

2022. június 25. 16:00 – 23:00
attrakció
előadás
kiállítás
tárlatvezetés

Az Óbudai Múzeum 2022 őszén nyíló nagyszabású gombkiállítására hangolódva ezen az éjszakán egy páratlan magángyűjtemény legszebb darabjaiba nyerhetünk betekintést. Kripcsi-Szabó József műgyűjtő a 16-19. századi magyar nemesi viselet ékszer-és pitykegombjaiból mutat be válogatást mobil „múzeumában”: a türkizzel, smaragddal, opállal, zománccal díszített, míves ötvösmunkák mellett násfák, fülbevalók és kontytűk, valamint férfi öltözetkiegészítők is megcsodálhatók, emellett számos kultúr- és divattörténeti érdekesség is elsőkézből megtudható majd róluk.

"... a régi mesterek alkotásai - legyen az egy bútor, ötvös tárgy, fegyver, ruha, vagy viselet -, azok mindig lenyűgöztek. Mennyi időt, energiát, fáradságot fordítottak rá, hogy hasznos, jó minőségű és esztétikus is legyen, amit készítettek!" - mondja a gyűjtő az MMA Művészeti Ösztöndíj Programjának adott interjúban.

A fotót Kiss Tanne István készítette.

A bemutató az Óbudai Múzeum bejáratánál tekinthető meg.