A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Egy éj a zsidónegyedben

2022. június 25. 21:50 – 2022. június 26. 01:30
egyéb

KEDVES LÁTOGATÓINK PROGRAMJAINK 21 ÓRA 50 PERCKOR KEZDŐDNEK!!!

A magyar zsidó közösség kulturális és vallási létesítményei is bekapcsolódtak a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatba, így idén is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt június 25-én éjjel.

Amit kínálunk: szombatbúcsúztatás az országos főrabbival, majd számos izgalmas program gyönyörű és különleges helyszíneken. Lesz zenés irodalmi est, monodráma-előadás, tárlatvezetés, természetesen lesznek koncertek, sőt, a rendelkezésükre áll majd egy rabbi is, akitől bátran bármit megkérdezhetnek a zsidó vallásról. Használják ki az alkalmat!. Jó szórakozást és gazdag szellemi feltöltődést kívánunk minden kedves vendégünknek!

Időpont: 2022. június 25-én, szombaton 21.50 órától hajnal fél kettőig. Helyszín: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár; Dohány utcai zsinagóga; a múzeum előtti Herzl-park; Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.

21 óra 50: HÁVDÁLÁ SZERTARTÁS – szabadtéri szombatbúcsúztatás dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezetésével a Dohány utcai zsinagóga előtt
A Hávdálá jelentése: „elválasztás”. Péntek este, amikor beköszönt a sábesz, egy pohár borra mondott kiddussal jelezzük, hogy valami különleges és szent kezdődik. Miután szombat este vége a sábesznek, a Hávdálá szertartártásával teszünk szimbolikus különbséget a szent és a profán, a világosság és a sötétség, a szombat ünnepe és a hétköznapok világa között. A Hávdálá során meggyújtunk egy több szálból font gyertyát, elmondunk egy imát („Íme, szabadulásom Istene”) és egy sort Eszter könyvéből, majd áldást mondunk a borra, a jó illatú fűszerekre és a világosságra. Végül elmondjuk a szombat és a hétköznap elválasztásának imáját, megisszuk a bort, s egy kis maradékkal eloltjuk a gyertyát.

PROGRAMOK A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

22 órától 22 óra 30-ig: Boros Tibor zongorakoncertje
Zsidó dallamokat hallgatnak a zsinagógában a Hava Nagilától a népszerű és jól ismert Shalom Aleichemig. A közönség Boros Tibor zongorajátékával hangolódhat rá az éjszakára.

22 óra 30-tól vezetett séták a Dohány utcai zsinagógában
Az éjszaka folyamán – összesen négy alkalommal – idegenvezetők segítségével ismerkedhetnek meg a Dohány utcai zsinagógával, a templom történetével és érdekekességeivel. A séták fél 11-től kezdve óránként kezdődnek: 22 óra 30; 23 óra 30; 00 óra 30; 01 óra 30).

PROGRAMOK A HERZL TÉRI SZABADTÉRI SZÍNPADON 

22 órától zárásig: „Herzl Beach”
A zsidó múzeum előtti téren állt hajdan Herzl Tivadar szülőháza. A modern Izrael megálmodójának emlékét idézzük fel a zenehallgatásra, beszélgetésre, kellemes lazulásra is alkalmas Herzl-parkban. A program a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) együttműködésében valósul meg.

23 óra: A Hamsa zenekar koncertje
Szenvedélyes keleti dallamok, keserédes latin balladák, több ezer éves liturgikus dalok csendülnek fel ezen az éjszakán a múzeum előtti téren.
A Hamsa zenekar 2008-ban alakult meg az 1993 óta működő, Príma-díjjal kitüntetett Fourtissimo zenekar tagjaiból. Megalakulásuk óta a világ szinte minden szegletében felléptek, és szellemileg mindenhonnan gazdagabban tértek haza: a bejárt külföldi országok zenei motívumait beépítették saját repertoárjukba. A szenvedélyes keleti dallamok, a keserédes latin balladák, a több ezer éves hagyományokat megidéző liturgikus dalok egyedülálló „judeo folk-rock” hangszerelésben idézik meg a múlt zenei kincseit.
A zenekar tagjai: Kuna Valéria – ének; Kuna Kata – ének; Kuna Bence – ének, kürt, ütőhangszerek; Kuna Gyula – trombita; Kuna Márton – harsona; Somos András – zongora; Éder Ferenc „Lá” – basszusgitár; Fábry Adonisz: dob.

PROGRAMOK A ZSIDÓ MÚZEUMBAN

22 órától zárásig: Kérdezd a rabbit!
Ezen az éjszakán a rabbik sem alszanak: közösségünk méltán népszerű rabbija, dr. Verő Tamás főrabbi készen áll arra, hogy látogatóink minden kérdésére válaszoljon a zsidó vallással, hagyománnyal, történelemmel kapcsolatban.

22 órától: Múzeumi tárlatvezetések
Használják ki ezt az éjszakát a múzeumban, hiszen izgalmas tárlatvezetések várják az érdeklődőket a Tamid: Mindig című állandó kiállítás megtekintésére. A tárlat a judaizmus alapjait, a zsidó hétköznapokat, ünnepeket és életfordulókat mutatja be. Ezek egy része közismert, hiszen eredetük a Bibliában olvasható történetekhez vezethető vissza. A Tízparancsolat és az időbeosztás heti ritmusa az emberiség közös kincsévé lettek. A zsidó szokások a változó körülmények és az ókori örökség folyamatos újraértelmezése során alakulnak, de az idő beosztása, az élet ritmusa továbbra is a napok ősi rendjét követi. A tárlatvezetések után kvízkérdésekre válaszolhatnak.

23 óra 30: Zenés irodalmi est „Diéta forte – női utak, stációk” címmel
Hidas Judit író, Kárász Eszter énekes és Bata István zeneszerző zenés irodalmi estje anyaságról, munkáról, szeretetről, elválásról, az idő múlásáról, zenével, felolvasásokkal és a két alkotó személyes párbeszédével. Az est során részletek hangzanak el Hidas Judit novelláiból, a felolvasásokat és beszélgetéseket zenei betétek egészítik ki Bata István és Kárász Eszter előadásában. 
Hidas Judit író, szerkesztő: Hotel Havanna című, 2013-as első prózakötete felkerült a Petri-díja jelölt legjobb könyvek közé; 2013-ban megnyerte a Litera-Libri novellapályázatát; 2014-ben ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.
Kárász Eszter színész, énekes, dalszerző. Színházi szerepein kívül az Edith Piaf életét feldolgozó önálló estjével 15 éve járja az országot és a világot; Eszter-lánc mese-zenekarával egy évtizede játssza gyerekeknek kortárs költők megzenésített verseit; József Attila-esteket, Radnóti-esteket és Szerelmes vers esteket szerkeszt és játszik; a Piros Orr Bohócdoktorok tagjakènt járja a kórházakat 2001 óta.
Bata István zeneszerző, dalszövegíró. A Vodku és az Eszter-lánc zenekarok szerzője és tagja; 2005-2021 között a Radnóti, a Kolibri és a Vígszínház (Pesti Színház) előadásainak rendszeres szerzője és közreműködője; a „Cseh Tamás dalai a Vodku fiaival” nevű formációval pedig a Cseh-Bereményi dalok előadója 2010 óta.

Jó szórakozást kívánunk minden kedves vendégünknek!