A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Digitális tárlatvezetés: a Régi Képtár remekművei

Folyamatos program (2022. június 25. 18:00 – 2022. június 26. 00:00)
előadás
film
tárlatvezetés

Egyedi helyszín: Európai művészet 1250-1600, XV. terem

DIGITÁLIS TÁRLATVEZETÉS: a Régi Képtár remekművei – filmvetítés egész este:

A filmek folyamatosan megtekinthetők, bármikor lehet csatlakozni a szabad helyek függvényében.

  • El Greco csodái / Bán Blanka tárlatvezetése
  • Hősies szentek, szent hősök / Bán Blanka tárlatvezetése
  • Bronzino, a manierista zseni / Cser Judit tárlatvezetése
  • Egyiptomi istenek / Dembitz Gabriella egyiptológus tárlatvezetése
  • A szisztrum hangja / installáció az egyiptomi kiállításban
  • Megelevenedik az ókor / Manyasz Erika és Boros Ádám előadásában

Helyszín: Európai művészet 1250 - 1600, XV. terem

El Greco csodái
El Greco, azaz „A Görög” műveit az 1800-as években még modorosnak és egzaltátnak tartották, majd az avantgárd művészet felfedezte magának, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Tartsanak Bán Blanka művészettörténésszel, aki a Szépművészeti Múzeum El Greco-festményeinek apropóján beszél a krétai születésű művészről, aki hosszú művészi zarándokút után végül Toledóban találta meg új hazáját és vált az egyik legeredetibb alkotóvá.

Hősies szentek, szent hősök / Bán Blanka tárlatvezetése 
A hősök önfeláldozó személyek, akik rendkívüli jellemmel bírnak, és akikre felnézhetünk a jóságuk miatt, míg a szentek Isten földi megbízottjai, akik a vallás élő jelképei a mindenkori ember számára. Számtalan bátor és önzetlen szentet ismerünk a kereszténység történetéből, akik példaértékű életet éltek és sok esetben magukat is képesek voltak feláldozni a hitükért. Tartsanak Bán Blanka művészettörténésszel, és ismerjék meg a teljesség igénye nélkül Szent Jeromos, Keresztelő Szent János, Szent Bertalan és Szent Mihály történetét.

Bronzino, a manierista zseni / Cser Judit tárlatvezetése
Bronzino festészetét távolságtartó elegancia, hűvös színkezelés és márványos felületek jellemzik. Évtizedeket töltött a Medici-udvarban, ahol a „gyönyörűen rideg” portrék mellett vallásos műveket és kifinomult mitológiai festményeket is alkotott. Az online tárlatvezetés során a firenzei udvari kultúra manierista gyöngyszemei között kalandozunk.

Egyiptomi istenek / Dembitz Gabriella egyiptológus tárlatvezetése 
Már a legkorábbi idők temetkezései és a különböző állatok formájában kidolgozott vagy ember alakú szobrai is arra utalnak, hogy az ókori egyiptomiak a kezdetektől hittek az istenek létezésében. Az egyiptomiak számára nem volt kétséges, hogy az általuk ismert világot isteni lények népesítették be és természet szabályait is isteni erők befolyásolták. Tartsanak Dembitz Gabriella egyiptológussal, aki a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött tárgyak segítségével eleveníti fel a sokarcú egyiptomi istenekhez kapcsolt elképzeléseket és mítoszokat.

A szisztrum hangja / kreatív installáció az egyiptomi kiállításban
Az egyiptomi elképzelések szerint a gyakran fémből készült hangszer kellemes, ritmikus hangja megbékítette, megszelídítette az isteneket és elűzte a gonoszt. A hangszert ezért a templomi szertartások során használták: arra a hangra emlékeztette az egyiptomiakat, amikor Hathor istennő tehén formájában átkelt a papiruszmezőkön. Ezért az installációt nem a hangszer hagyományos alakjában alkottuk meg, amelyet a látogatók a közelében megtekinthetnek, hanem egy papiruszbokor formájában. A papiruszbokor virágait mozgatva nemcsak kellemes egyiptomi templomi zenét hallunk, de megidézünk egy több ezer éves mítoszt is.  Videó: Szesztay Csanád, multimédia: Nagy Ágoston, Sik Eduárd – NOWLAB, kurátor: Liptay Éva, Dembitz Gabriella, Kevély Flóra Judit

Megelevenedik az ókor / Manyasz Erika és Boros Ádám előadásában
Ki ne gondolt volna már arra, hogy milyen lenne időutazást tenni és régen élt emberekkel találkozni? A Megelevenedik az ókor című program keretében mindez valósággá válik: a résztvevők egy ókori athéni rabszolgalány vagy egy bacchánsnő társaságában találják magukat, vagy egy mesterember műhelyébe csöppennek. Kisfilmünk a bacchánsnővel és az athéni vázafestőmesterrel való találkozásból nyújt ízelítőt.