A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Cívisek világa - helytörténeti kiállítás

Állandó kiállítás
kiállítás

A Cívisek világa című kiállítással a legfőbb célunk, hogy a ma élő emberek is megismerjék a város történelmének egy-egy szeletét, azokat a történeteket, amelyek elmesélhetővé teszik a múltat. Mert a város, ahol élünk, meghatározza életünk szinte minden fontosabb mozzanatát. De nemcsak a jelenkori város, ahol a mindennapjainkat éljük, hanem az is, amit nem láthatunk, az elmúlt idők városa(i). Furcsa, kicsit borzongató belegondolni, hogy a házunk, ahol lakunk, a bevásárlóközpont, ahol rendszeresen vásárolunk, az iskola, ahova gyermekünk jár vagy más mai épület helyén valamikor temető, templom, vagy valamely neves vagy névtelen ember háza állt. Lehet, hogy Méliusz Juhász Péter, Domokos Lajos, Hatvani István, Kiss Sámuel, Fazekas Mihály, Rakovszky Dániel, Simonffy Imre, Csanak József és ismeretlen társai lábai nyomán lépkedünk nap mint nap. Velünk vannak e láthatatlan város lakói.
A városba messziről érkezők számára pedig azért fontos megmutatnunk a múltat, a múltból itt maradt nyomokat, hogy ne csak úgy átsuhanjanak a városon, hanem érezzenek meg valamit abból a szellemből, ami a múltból itt maradt, s ami Debrecent Debrecenné teszi.

A kiállítás a nagyközönség számára a Múzeumok Éjszakáján nyílik. Váltsa meg jegyét elővételben ITT.

Videós interjúsorozat a cívisekről

Ki a cívis? Milyen a cívisváros? Mit gondolnak a cívisségről és a debreceniségről azok az emberek, akik Debrecenben, Debrecenért élnek, dolgoznak, alkotnak nap mint nap?  

A sorozat az alábbi linken érhető el:

https://www.derimuzeum.hu/videotar.php

További információk:

https://www.derimuzeum.hu/kiallitasok.php?id=79