A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

A börtönbe a bíróságon át vezet az út

Folyamatos program (2022. június 25. 17:00 – 2022. június 26. 00:00)
egyéb
előadás
kiállítás
tárlatvezetés

FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK

1055 Budapest, Markó utca 27.

06 1 354 6686

www.fovarositorvenyszek.birosag.hu

A börtönbe a bíróságon át vezet az út – Idén először nyitja meg közösen a kapuit a Fővárosi Törvényszék, valamint a közismert nevén Markó – más néven Nagy Ignác – utcai börtön a Múzeumok Éjszakáján

A Hauszmann Alajos által tervezett, az Alkotmány, a Nagy Ignác, a Markó és a Bihari János utcák által határolt épületet – a Fővárosi Törvényszék, valamint Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. Objektumának közös otthonát – 1890. július 14-én adták át a használatnak. A 113 évvel később, 2003-ban műemlékké nyilvánított palotát maga Ferenc József is számos dicsérő jelzővel illette. A királynak különösen a törvényszék legdíszesebb tárgyalója, az eredeti formáját ma is őrző esküdtszéki terem, valamint a korában egyedülálló kialakítású és komfortosságú börtön keltette fel az érdeklődését.

A 2022. június 25-én 17.00 órától csoportosan, vezetett séták keretében látogatható ingatlanban kétórás programot állítottak össze a szervezők. Az érdeklődők az első órában a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében hallgatnak meg egy rövid előadást az épület – beleértve a tárgyalóban látható Feszty-táblaképek – történetéről, majd megtekintik a törvényszéken kialakított ún. bíróságtörténeti kiállítást, végül pedig az FT könyvtárában ismerkedhetnek meg a helyben kiállított könyvritkaságokkal. Ez utóbbiak közül e helyütt mindenképp említést érdemel egy több mint 100 éves fotóalbum, amely a Magyar Királyi Rendőség 1896-os bűnügyi nyilvántartásának felvételeit tartalmazza.

A Fővárosi Törvényszék könyvtárából a szervezők lekísérik a vendégeket a börtönbe nyíló kapuhoz, így a látogatók azon a belső átjárón keresztül juthatnak át a Nagy Ignác utcai börtönbe, amelyen át ez idáig kizárólag a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai, valamint a rabok közlekedtek.

Az egyes csoportok létszáma maximum 20 fő. Csak az 5 fő feletti csoportok részére kötelező az előzetes regisztráció, jelentkezni az [email protected] e-mail-címen, legkésőbb 2022. június 25-én 16:00 óráig lehet.

Az épületbe történő belépésnél biztonsági okokból a belépők ruházatát és táskáját átvizsgálják, ruhatár és értékmegőrzés nem biztosított.