A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

A Blinken OSA Archívum a Múzeumok Éjszakáján

Folyamatos program (2022. június 25. 16:00 – 21:00)
film
tárlatvezetés

Egyedi helyszín: CEU Budapest, 1051 Nádor u. 15.

Programok:
 

Vezetett túrák:

CEU Kampusztúra minden órában délután 4-től este 9-ig, regisztrációköteles!

  • Regisztráció a 16:00 órakor kezdődő túrára (magyar jelnyelvi tolmácsolással)

 

 

  • Regisztráció a 18:00 órakor kezdődő túrára (magyar jelnyelvi tolmácsolással)

 

 

  • Regisztráció a 20 órakor kezdődő túrára (magyar jelnyelvi tolmácsolással)

 

Filmvetítés:

Az Auditóriumban a Szabadegyetem című film hosszabb változatát vetítjük angolul és magyar felirattal, a film 55 perces. Az első vetítés 4-kor kezdődik, és minden órában levetítjük este 9-ig.

A túrák a 2016-ban megnyitott Nádor u. 15-ben kezdődnek!

Intézménytörténeti kamarakiállítás.

A CEU budapesti kampuszát alkotó Nádor utcai épületeknek a története szorosan összefonódik a belváros, a város és az ország 20. századi történetével. Festetics Antal Pollack Mihályt bízta meg a Nádor u. 9. klasszicista épületének tervezésével. A palotát, amely eredetileg lakóépület volt, a későbbiekben egy kereskedelmi bank, majd a híres Lloyd Bank bérelte. Kollégáink azt is elmesélik, hogy a második világháború után mi lett a ház sorsa. A megsérült épületben először a Katonapolitikai Osztály kapott helyet, az emeleten irodákat alakítottak ki, a pincében pedig fogdát; többek között itt őrizték a háború után Szálasi Ferencet is. Később a Gazdasági Főtanács költözött ide, majd az Országos Tervhivatal használta az épületet az 1960-as évekig. Az 1970-es évektől kezdődően a METALIMPEX Acél- és Fémkülkereskedelmi Vállalat kapott helyet az egyre rosszabb állapotú épületben, amely végül 1992-ben került a Közép-európai Egyetem tulajdonába.
 

A túra során a látogatók megismerkedhetnek a CEU történetével is. Az egyetem budapesti működésének dokumentumait levéltárunk őrzi, így választ kaphatnak arra az égető kérdésre is, hogy ha elment a CEU, akkor mégis hogyan maradt itt a belvárosban?  Valóban itt maradt? Milyen intézmények működnek az épületben, mit csinál a Freeszfe a CEU-ban, mi történt az oktatással és a diákokkal, itt marad-e a régió legjobb angol nyelvű szakkönyvtára?