A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Az Ulysses színeváltozásai: Joyce és Írország Martyn Ferenc és Szemethy Imre művészetében

Időszakos kiállítás
kiállítás

Rendezők: Írország Nagykövetsége, Budapest, Magyarországi James Joyce Társaság, Janus Pannonius Múzeum Budapest, Kuny Domokos Muzeum Tata, Kortárs Zenei Központ Dublin

„A lélek bizonyos értelemben mindaz, ami van: a lélek a formák
formája. Hirtelen, hatalmas, fehéren izzó nyugalom: a formák formája.”

James Joyce Ulysses című, korszakalkotó regényének teljes kiadása 1922-ben látott napvilágot. A centenáriumot ünneplő kiállítás a 20. századi és jelenkori magyar képzőművészet két jeles alkotója, Martyn Ferenc és Szemethy Imre Ulysses-illusztrációiból, Írországhoz kapcsolódó festményeiből és grafikáiból mutat be válogatást, a Magyar James Joyce Társaság és Írország Magyarországi Nagykövetsége szervezésében és támogatásával, a Janus Pannonius Múzeum (Pécs) és a Kuny Domokos Múzeum (Tata) együttműködésével. A kiállítás helyszíne a FUGA Budapesti Építészeti Központ.

A kiállítás idején a látogatók megtekinthetik azt a hat új ír rövidfilmet, melyet James Joyce Ulysses című regénye inspirált és mely a következő kortárs zenekszerzőket is megihlette: Ed Bennett, Darragh Kelly, Garth Knox, Anselm McDonnell, Ailís Ní Riaín and Ultan O’Brien. A film vizuális szerzői pedig: Jonathan Creasy, Rioghnach Ni Ghrioghair, Ailís Ní Riaín, Ultan O’Brien, Laura Sheeran and Ross Wilson BEM/Art Ward.