A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Átok vára - silent mozi

2023. június 24. 21:30 – 23:59
film

Késő esti borzongás Gál Endre és Vanicsek János rendező Átok vára című filmjére.

Az alkotás a magyar filmgyártás első fantasztikus/bűnügyi filmdrámája, amely 1927-ben készült. A filmet, gondolva azon látogatóinkra, akik az esti órákban inkább a Petőfi Irodalmi Múzeum egyéb programjait tekintenék meg, 23:30-kor ismét levetítjük.   

Átok vára (Der tausendjahrige Fluch) - A film az egyik utolsó magyar némafilm.

1927- magyar fantasztikus / bűnügyi dráma, 61 perc 
Rendezte: Gál Endre és Vanicsek János
író: Majoros István
Operatőr: Vanicsek János
szereplők: Béla Miklós, Gál Gyula, Pethes Sándor, Székely Ibolya, Vándory Gusztáv

Dr.Goethy Miklós, múzeumi titkár egy középkori olasz festő utolsó képének felkutatása ürügyén magával viszi Berényi Hildát a hollókői várba, el akarja csábítani. Közben egy külföldi kutatócsoport is a rejtélyes, vérrel szignózott festmény nyomába ered. A várban éri őket a zivatar. A villám fényében egy csontváz jelenik meg, és megpillantja a magyar kutató a keresett festményt.

Majd a férfi álmában megelevenedik egy középkori történet, amelyben az egyik őse leszúrta a festőt, mert az a lánya védelmére kelt. A vár ura biztosítja Miklós ősét: befalazza a festőt utolsó festményével együtt, így senkinek sem tűnik majd fel a művész halála. Azonban Ricco mester még él, és vérével aláírja a kész önarcképét. A felébredő Goethy bűnhődik őse bűnéért; bárhová megy, követi a meggyilkolt festő alakja, hiába lő rá revolveréből. Végül egy szakadékba zuhan a látomás elől.

A kópiát a németországi Koblenzi Filmarchívumból kapta a Magyar Filmintézet 1986-ban.