A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

Ásvány- és Kőzettár

Állandó kiállítás
kiállítás

Az Ásvány- és Kőzettár kiállításaival, 19. század végi, klasszikus múzeumi környezetben a geológiai sokféleséget, a geodiverzitást mutatják be a látogatóknak. Rendszeres ásványtani kiállításunk a ma ismert mintegy 5500 ásványfaj ötödét mutatja be, gyakori fajokat és világritkaságokat egyaránt. A drágakövek külön vitrinben is bemutatásra kerülnek.

Kőzetekkel foglalkozik a vulkánkiállítás, mely fotókkal és kőzetekkel egyaránt illusztrálja a vulkanizmus mindenki számára izgalmas jelenségét. Kőzetek a meteoritok, az égből pottyant kövek is, amelyek mellett a meteorbecsapódási eseményekről is számos érdekességet olvashatunk. A legújabb kőzettani kiállítás pedig Norvégiába kalauzol bennünket, ahol a Kőzettani Tanszék kutatói a környékünkről nem ismert, egzotikus és szép kőzeteket gyűjtöttek be.

Archeometria kiállításunk megmutatja, milyen szerepet játszottak egykor és játszanak ma is az ásványok, kőzetek (pattintott és csiszolt kőeszközök, kerámiák, festékanyagok) és ércek (fémek forrásai) az emberiség történetében.

Hogy mennyire jelentős manapság is a "kövek" használata, az periódusos rendszer kiállításunkból látszik igazán: a periódusos rendszer szinte összes elemét használja az ember, s ezek több mint 75%-át kövekből nyeri.