A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

2023 – A Köles Nemzetközi Éve

Időszakos kiállítás
kiállítás

2021. márciusában az ENSZ 75. közgyűlésén, 2023-at a Köles Nemzetközi Évének nyilvánították. Az ünnepi év eseményeit, a résztvevők közti együttműködést a FAO (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) koordinálja.

A köles száraz területeken nő, termesztéséhez minimális befektetés szükséges, rugalmasan alkalmazkodik a klímaváltozáshoz. Éppen ezért ideális megoldás azon országok számára, melyek növelni igyekeznek önellátásukat és csökkenteni szándékoznak az import gabonától való függést.

A Köles Nemzetközi Éve (International Year of Millets), vagyis a #IYM2023 lehetőség arra, hogy felhívja a figyelmet a köles táplálkozási és egészségügyi előnyeire, valamint arra, hogy a kedvezőtlen és változó klíma ellenére is alkalmas lehet a termesztésre. Ez az év alkalmas arra is, hogy a népszerűsítse a kölesből készült termékek fenntartható termesztését, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a termelők és a fogyasztók számára milyen új fenntartható piacok érhetők el.

 

A kiállítás a budapesti Indiai Nagykövetség, a FAO Magyarország, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésével jött létre.