A szívre kattintva hozzáadhatja a programot a kedvenceihez. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.

16:00 - #felfedezés w/ Molnár Álmos

2022. június 25. 16:00 – 17:00
tárlatvezetés

Eltűnt épületek nyomában

"Első, futó pillanatra meg lehet ezen városrészen ismerni, hogy a legfiatalabb és hogy már helyzete miatt - közvetlenül a Dunához simulván kiváltképen hivatva van Pest jövő nagyságának s európai jelentőségének központjává alakulni, s e hivatásának meg kell felelnie, ha békében folyandnak le a napok s a város lassankénti kifejlődése erőszakosan félbe nem szakasztatik.” Lényegre tapintott a főváros első magyar nyelvű kalauzának írója 1845-ben, mikor így nyilatkozott a Lipótváros jelenéről és jövőjéről. 

Erőszakos pusztításon túl azonban a nagyvárosi fejlődés is megpecsételte számos fővárosi építészeti alkotás sorsát. Kiállítási sétánkon ezek nyomába eredünk. A fennmaradt emlékek segítségével megpróbálunk megidézni néhány, már nem látható pesti nevezetességet: a Duna-part ékességei közül a Redoute-t és a Kereskedelmi Testület székházát, az ezekhez közeli Pesti Német Színházat, megkerülhetetlen lesz az Újépület, állni fog még a régi központban a pesti városháza, figyelmet érdemel majd a Pesti Magyar Színház, s elkalandozunk a külvárosba is a Pesti Első Magyar Vasút indóházához.