Budapest Főváros XVI. kerület Önkormányzata 2016. márciusában hozta létre a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központot (KHEK).

Intézményünk ars poetikája múltunkat, gyökereinket kutatni, feltárni, ápolni és tudásunkat átadni utódainknak.

Sajátosságunk, hogy három helyszínen három arculattal rendelkezünk: a Helytörténeti Gyűjtemény a mátyásföldi villában, a parasztporta a Cinkotai Tájházban és az árpádföldi emlékhely a Tóth Ilonka Emlékházban.

A Tóth Ilonka Emlékház

2016. október 23-án, az 1956-os forradalom 60.évfordulója alkalmából nyílt meg a Tóth Ilonka Emlékház azzal a céllal, hogy nemcsak a fiatal mártír lánynak, hanem az összes 1956-os forradalmárnak méltó emléket állítson.  A házban számos eredeti, Tóth Ilonkához fűződő dokumentum segítségével mutatjuk be az 1950-es évek világát, illetve a mártír orvostanhallgató életét. A kerületi összefogással és önkormányzati támogatással megvalósult és újjávarázsolt szülőház kertjében egy oktatóközpont létesült, amely az előadótermen kívül magába foglalja a tárgyalóterem, a Fővárosi Bíróság Esküdtszéki termének mását is, amelyben Tóth Ilonka és vádlott-társainak pere zajlott. A múzeum és oktatóközpontban az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos rendhagyó történelemórák, tanácskozások, konferenciák tarthatók.

 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
A Tóth Ilonka Emlékház tárlatvezetéssel várja a látogatóit a Múzeumok Éjszakáján. A tárlatvezetések a Szabadnak születni című film vetítéséhez… Tovább
Folyamatos program (2024. június 22. 16:00 - 23:00)
  • film
Tóth Ilonka lehetőségekkel teli életét és igazságtalan, értelmetlen halálát mutatja be Mező Gábor és Kerekes András "Szabadnak születni" című 23… Tovább