Budapest Főváros XVI. kerület Önkormányzata 2016. márciusában hozta létre a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központot (KHEK).

Intézményünk ars poetikája múltunkat, gyökereinket kutatni, feltárni, ápolni és tudásunkat átadni utódainknak.

Sajátosságunk, hogy három helyszínen három arculattal rendelkezünk: a Helytörténeti Gyűjtemény a mátyásföldi villában, a parasztporta a Cinkotai Tájházban és az árpádföldi emlékhely a Tóth Ilonka Emlékházban.

Elérhetőségeink: Telefonszám: 06 1 604 8342 E-mail: [email protected]

A Tóth Ilonka Emlékház

2016. október 23-án, az 1956-os forradalom 60.évfordulója alkalmából, Kovács Péter Budapest XVI. kerület polgármestere nyitotta meg az emlékházat a látogatók ellőtt azzal a céllal, hogy nemcsak a fiatal mártír lánynak, hanem az összes 1956-os forradalmárnak méltó emléket állítson.  A házban számos eredeti, Tóth Ilonkához fűződő dokumentum segítségével mutatjuk be az 1950-es évek világát, illetve a mártír orvostanhallgató életét. A kerületi összefogással és önkormányzati támogatással megvalósult és újjávarázsolt szülőház kertjében egy oktatóközpont létesült, amely az előadótermen kívül magába foglalja a tárgyalóterem, a Fővárosi Bíróság Esküdtszéki termének mását is, amelyben Tóth Ilonka és vádlott-társainak pere zajlott. A múzeum és oktatóközpontban az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos rendhagyó történelemórák, tanácskozások, konferenciák tarthatók.

Tóth Ilonka Emlékház: 
1162 Budapest, Állás utca 57.

Mező Gábor és Kerekes András: Szabadnak születni című kisjátékfilm vetítés

Programunkkal a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtti tisztelgéshez, emlékezetük méltó megőrzéséhez járulunk hozzá az ártatlanul kivégzett medika lehetőségekkel teli életének és igazságtalan, értelmetlen halálának felelevenítésével. Minden egész órában levetítésre kerül a "Szabadnak születni" című, Tóth Ilonát bemutató 23 perces kisjátékfilm, mely csak nálunk tekinthető meg!

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • film
  • tárlatvezetés
MEZŐ GÁBOR ÉS KEREKES ANDRÁS: SZABADNAK SZÜLETNI CÍMŰ KISJÁTÉKFILM VETÍTÉS Programunkkal a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtti… Tovább