Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Időszakos kiállítás
  • film
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
  • újragombolt hagyományok
19.00-24.00  TÓTH ILONKA SZÜLŐHÁZÁNAK bemutatása és a SZABADNAK SZÜLETNI című film vetítése Az óránként induló tárlatvezetésen az emlékházban számos… Tovább
2022. június 25. 18:00 – 19:00
  • film
  • újragombolt hagyományok
Magyarország története című ismeretterjesztő filmsorozat 41-42. részének vetítése, 2 x 25 perc 41. rész - 1956: a forradalom - Történész szakértők és… Tovább

A Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ ars poetikája múltunkat, gyökereinket kutatni, feltárni, ápolni és tudásunkat átadni utódainknak.

Sajátosságunk, hogy három helyszínen három arculattal rendelkezünk: a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény a mátyásföldi villában, a parasztporta a Cinkotai Tájházban és az árpádföldi emlékhely a Tóth Ilonka Emlékházban – mind a miénk, kerületieké. 

A Tóth Ilonka Emlékház 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy nemcsak a fiatal mártír lánynak, hanem az összes 1956-os forradalmárnak méltó emléket állítson. 

Az emlékházban számos eredeti, Tóth Ilonkához fűződő dokumentum segítségével mutatjuk be az 1950-es évek világát, illetve a mártír orvostanhallgató életét. Megtekinthető annak a tárgyalóteremnek, a Fővárosi Bíróság esküdtszéki termének élethű mása is, amelyben Tóth Ilonka és vádlott társainak pere zajlott. E teremben vetítünk le egy a Tóth Ilona életét összefoglaló 23 perces kisjátékfilmet. A film Mező Gábor és Kerekes András rendezésében készült a XVI. kerületi Önkormányzat felkérésére.

A kerületi összefogással és önkormányzati támogatással megvalósult és újjávarázsolt szülőház kertjében egy oktatóközpont létesült. A múzeum és oktatóközpontban az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos rendhagyó történelemórák, tanácskozások, konferenciák tarthatók.

 

Elérhetőségeink: Telefonszám: 06 1 604 8342, E-mail: [email protected]

 

Tóth Ilonka Emlékház - '56-os események - Filmvetítés

18.00-19.00   FILMVETÍTÉS AZ '56-OS FORRADALOMRÓL - Magyarország története című ismeretterjesztő filmsorozat 41-42. rész, 2 x 25 perc

41. rész - 1956: A forradalom - Történész szakértők és Nagy György műsorvezető segítségével az '56-os forradalom kitörése kapcsán szó lesz a lyukas zászló keletkezésének történetéről. A film elemzi az október 25-i Kossuth téri tragédia körülményeit; miért éppen az Egmont-nyitány vált a forradalom himnuszává; majd beszámol a harcok helyszínei közül a Corvin közben és a Kilián-laktanya környékén történtekről.

42. rész - 1956: A szabadságharc - Mi és miért történt a Köztársaság téren október 30-án? Elrabolták-e Kádár Jánost? Hol zajlott le az 1956-os szabadságharc egyik legjelentősebb, győztes ütközete? Hogyan szabadult ki Mindszenty József? Milyen zászlót húztak fel Melbourne-ben? Miért tüntettek az asszonyok december 4-én?

A filmsorozat készítői: Szakolczai Attila (szakértő), Nagy György (forgatókönyvíró, műsorvezető), M. Nagy Richárd, Varga Zs. Csaba (rendező), Hábermann Jenő (producer), Véber Franciska (szerkesztő), Nemescsói Tamás (operatőr), Klöpfler Tibor (operatőr), Szirmai Béla (operatőr), Szobrász András (operatőr), Horváth Attila (gyártásvezető), Havasi János (főszerkesztő)

 

19.00-24.00  TÓTH ILONKA SZÜLŐHÁZÁNAK bemutatása és a SZABADNAK SZÜLETNI című film vetítése

Az óránként induló tárlatvezetésen az emlékházban számos eredeti, Tóth Ilonkához fűződő dokumentum segítségével mutatjuk be az 1950-es évek világát, illetve a mártír orvostanhallgató életét. Megtekinthető annak a tárgyalóteremnek, a Fővárosi Bíróság esküdtszéki termének élethű mását is, amelyben Tóth Ilonka és vádlott társainak pere zajlott. E teremben vetítjük le a "Szabadnak születni" című, egy a Tóth Ilona életét összefoglaló 23 perces kisjátékfilmet. A film Mező Gábor és Kerekes András rendezésében készült a XVI. kerületi Önkormányzat felkérésére.

(utolsó belépés: 23.00)

*******

A Múzeumok Éjszakája karszalagok a helyszínen megvásárolhatók.  A felnőtt karszalag ára: 2.200 Ft, a gyermek karszalag ára: 1.000 Ft (6-18 éves korig, 6 év alatt ingyenes a belépés. Ingyenes a belépés még a fogyatékkal élőknek és az ukrán menekülteknek is) Megvásárolhatók a jegymester.hu-n is.

A karszalag az összes résztvevő múzeumra és Budapesten a BKK – Múzeumok Éjszakája 2022 – körjáratainak ingyenes igénybevételére érvényes.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a  megvásárolt jegyekkel a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ működését támogatják! Köszönjük!