Borsod- Abaúj- Zemplén vármegye észak-keleti csücskében, a gönci járásban található „Aranygombos” Telkibánya.

 

  A kis hegyi település méltán rászolgált az előnévre, hiszen bányáiban évszázadokon át aranyat és ezüstöt bányásztak.  Első említése 1270-ben kerül sor. A hajdani bányaváros fénykorát Zsigmond király idejében élte. A XVII. századi bányaomlást követően a település gazdasági jelentősége egyre csökken. 1825-ben itt létesül Magyarország első porcelángyára. A porcelángyár épülete ad helyet az ötven éve vendégeit fogadó kiállításnak.

  A Telkibányai Helytörténeti Kiállítás termeiben kerámia, bányászati gyűjtemény, ásványkiállítás, a  Kádár család emlékszobája, erdészeti kiállítás, néprajzi gyűjteményt tekinthetnek meg az idelátogatók.

   Az épület hangulatos kertjében megtekinthető az ércőrlő malomkő- park, a Szent Katalin emléktáró és a bányászatot bemutató fa szoborcsoport.

   A Telkibánya Község Önkormányzata a látogatókat a kiállítás ingyenes megtekintésével, igény esetén tárlatvezetéssel  a gyermekeket ügyességi játékokkal, vetélkedőkkel, arcfestéssel, csillámtetoválással, kincskereséssel , gyöngyfűzéssel várja. 

   A kertben kulturális programot szervezünk, amelyen fellépnek a helyi óvodások, a Telkibányai Női Énekkar, a Telkibányai Férfi Dalárda, és az Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes. Lesz alkalom örömtáncot járni Fellegi Annamáriával, és részesei lehetnek a Pub Vatis (Eklektikus Panel-Folk) együttes koncertjének. 

   A kiállítás mellett Huttkay Tímea népi bútorfestő kiállítása is megtekinthető lesz. A  helyi ízek megismerésében egy lelkes csapat fog majd segíteni a megfáradt, éhes és szomjas utazónak. 

   

     

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • előadás
  • gyermekprogram
  • kiállítás
  • kreatív foglalkozás
  • tánc
  • tárlatvezetés
  • zene
Telkibánya Község Önkormányzata az alábbi programokkal várja a kedves érdeklődőket Múzeumok Éjszakája 2023 rendezvényre: - helyi óvodások műsora -… Tovább