A Szombathelyen született Kossuth-díjas keramikusművész, Schrammel Imre alkotásai láthatók az egykori Éva-malomból kialakított modern kiállítótérben.
A művész 2019-ben szülővárosának ajándékozta életműve jelentős részét, 111 alkotást - – ezek, valamint a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból letétbe kapott 30 műve tekinthető meg az itt kialakított állandó kiállításon.
Schrammel Imrét családi, érzelmi szálak fűzik Vas megyéhez, és vallja, hogy kísérletező művészete is ebben a tájban gyökerezik: az a tapasztalat inspirálta, amelyet a Rába-parton, a folyóvíz sodrása, az agyagos, homokos alakzatok és a vízben egymásra halmozódó hordalékok megfigyelésével szerzett. Így született munkái mellett jelentősek épületkerámiái, domborművei, a herendi porcelángyárnak készített, a velencei karneválok színes világát megidéző modern kompozíciói, vagy a Minotaurosz-sorozatban készített üreges agyagszobrai.
Schrammel Imre állandó kiállítása az életmű meghatározó műtárgycsoportjait vonultatja fel több tematikai egységben: Metszések, Lőtt formák, Nyomhagyás, Hordalékok, Figurák, Pompei, Torzók, Minotaurosz.
Az épület földszinti fogadóterében időszaki kiállítás várja a látogatókat, a pincehelyiség pedig múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad helyet.  
A mintegy 150 éves Éva-malom történetének nagy részében raktárként funkcionált, s bár többször átalakították, ipari jellegét a mai napig megőrizte. Homlokzatára a 2019-es felújításkor szombathelyiek által megjelölt téglák kerültek. 

Múzeumok Éjszakája

18.00 Vásártéri bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben

Kovács Géza műsora az udvaron

 

19.00 Tárlatvezetés a Symposion ’69, ’70 című időszaki kiállításban Czenki Zsuzsanna esztétával, a kiállítás kurátorával

 

20.30 A kerámia mögött rejtőző kémia
Mi a kerámia? Mi áll a nyers agyag képlékenységének, megmunkálhatóságának anyagismereti hátterében? Mi történik, amikor égetés hatására megszilárdul az anyag? Mik befolyásolják egy kerámiatárgy színét? Mi a máz szerepe?
Aki szeretne belelátni egy kerámiatárgy születésének anyagszerkezeti titkaiba, annak sok érdekes ismeretet tartogat az előadás.

Bihari-Bakodi Szilvia szilikátrestaurátor interaktív előadása

 

21.00 Porcelán és design a hétköznapokban

 

21.30 Redukciós égetés – a kerámiaművészet kémiája

Performatív kerámiaégetési kísérleti bemutató Albert Attila fazekasmesterrel

A magas hőmérsékletű, oxigén nélküli izzási környezetben, a redukciós térben kialakulnak a jellegzetes fémes, rezes színek. 

 

22.30 Tárlatvezetés a Schrammel-gyűjtemény állandó kiállításában Czenki Zsuzsanna esztétával, a kiállítás kurátorával

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2023. június 24. 18:00 – 19:00
 • attrakció
 • gyermekprogram
 • színház
 • tánc
Kovács Géza műsora az udvaron
2023. június 24. 19:00 – 20:00
 • tárlatvezetés
Tárlatvezetés Czenki Zsuzsanna esztétával, a kiállítás kurátorával
2023. június 24. 20:30 – 21:00
 • előadás
Mi a kerámia? Mi áll a nyers agyag képlékenységének, megmunkálhatóságának anyagismereti hátterében? Mi történik, amikor égetés hatására megszilárdul… Tovább
2023. június 24. 21:30 – 22:30
 • attrakció
 • egyéb
 • előadás
 • kreatív foglalkozás
Performatív kerámiaégetési kísérleti bemutató Albert Attila fazekasmesterrel A magas hőmérsékletű, oxigén nélküli izzási környezetben, a redukciós… Tovább
2023. június 24. 22:30 – 23:00
 • tárlatvezetés
Tárlatvezetés a Schrammel-gyűjtemény állandó kiállításában Czenki Zsuzsanna esztétával, a kiállítás kurátorával