Regisztráció: http://eszlelesek.mcse.hu/regisztracio/

18:00-19:30 A NAP JELENSÉGEI speciális naptávcsövekkel.

19:30-21:00 CÉLPONT: A VÉNUSZ! Kora esti távcsöves bemutató.

21:00-23:00 CÉLPONT: a Vénusz, a Mars, a Hold és a nyári égbolt érdekességei. Távcsöves bemutató a kupolában és a teraszon.

21:00-23:00 SAJÁT HOLDFOTÓ. Saját Holdja, vigye haza! Mobiltelefonos holdfotózás. Segítünk, hogy minél jobb kép születhessen!

18:00-20:00 TÁVCSŐTÜKÖR-CSISZOLÁS. Próbálkozzon meg Ön is távcsőtükör-csiszolással! A tükrös távcsövek homorú tükrét régebben kézzel csiszolták az optikusok és a műkedvelők, megfelelő csiszolóporral, speciális mozdulatokkal. Még manapság is vannak, akik kézzel, a konyhaasztal sarkán készítik távcsövük főtükrét. De hogyan? Próbálja ki Ön is!

18:00-23:00 KIÁLLÍTÁS. Előadótermünkben kiállításon mutatjuk be a hónap műtárgyát, a gellérthegyi csillagvizsgálóról (Uraniae, 1814-1849) készült makettünket, továbbá könyvtárunk Kopernikuszhoz kapcsolódó érdekességeit. 2023 Kopernikusz-emlékév, 550 éve született a nagy lengyel csillagász. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy regisztrációval sem tudjuk biztosítani, hogy azonnal, érkezéskor távcsőbe tudjon nézni. A regisztrációval szeretnénk mederben tartani a jelentkezők számát, és lehetőség szerint elkerülni a zsúfoltságot.

 

Közelebb a csillagokhoz

A Múzeumok éjszakáján bemutatjuk csillagvizsgálónk távcsöveit és a rajtuk keresztül látható égi érdekességeket. Előadótermünkben rögtönzött kiállításon mutatjuk be a hónap műtárgyait, olyan csillagászati eszközöket, kiadványokat, amelyeket  már megismertettünk honlapunk látogatóival. Derült idő esetén a kora nyári égbolt érdekességeivel ismerkedünk meg az észlelőteraszon: csillagképeket, kettőscsillagokat, csillaghalmazokat "járunk végig".

Próbálkozzon meg Ön is a távcsőtükör-csiszolással! A tükrös távcsövek homorú tükrét régebben kézzel csiszolták az optikusok és a műkedvelők, megfelelő csiszolóporral, speciális mozdulatokkal. Még manapság is vannak, akik kézzel, a konyhaasztal sarkán készítik távcsövük főtükrét. De hogyan? Próbálja ki Ön is!

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2023. június 24. 18:00 – 19:30
  • egyéb
A Nap megfigyelései biztonságos naptávcsövekkel és a Nap-hintalótávcsővel. Napfoltok, protuberanciák minden mennyiségben!
2023. június 24. 18:00 – 23:00
  • egyéb
Próbálkozzon meg Ön is távcsőtükör-csiszolással! A tükrös távcsövek homorú tükrét régebben kézzel csiszolták az optikusok és a műkedvelők, megfelelő… Tovább
2023. június 24. 19:30 – 21:00
  • egyéb
A Vénusz, vagyis az Esthajnalcsillag megfigyelése az esti szürkületben. Vajon ki veszi észre először szabad szemmel a Vénuszt? Vajon milyen látványt… Tovább
2023. június 24. 21:00 – 23:00
  • egyéb
Szomszédunk, a Hold! Távcsöves kráterfürkészés - melyik az a kráter? Hogy jött létre? Ha becsapódással, akkor miért nincs annyi kráter a Földön, mint… Tovább