Regisztráció: http://eszlelesek.mcse.hu/regisztracio/

14:00-16:00 KÉSZÍTSÜNK SZOLÁRGRÁFOT! (előadóterem) Nem kell hozzá más, csak egy lyukkamera és fotópapír, majd fél év türelem. A szolárgráf fotópapíron örökíti meg a Nap égi pályáját, az eredmény egy különleges, szürreális fotó lesz!

16:00-18:00 A NAP JELENSÉGEINEK megfigyelése speciális naptávcsövekkel. (kupola és terasz)

18:00-20:00 TÁVCSŐTÜKÖR-CSISZOLÁS. (terasz) Próbálkozzon meg Ön is távcsőtükör-csiszolással! A tükrös távcsövek homorú tükrét régebben kézzel csiszolták az optikusok és a műkedvelők, megfelelő csiszolóporral, speciális mozdulatokkal. Manapság is vannak, akik kézzel, a konyhaasztal sarkán készítik távcsövük főtükrét. De hogyan? Próbálja ki Ön is!

20:00-20:30 REGÉNYES TÁVCSŐHISTÓRIA. (előadóterem) Csillagvizsgálónkban őrzünk egy jókora, több mint 100 éves üvegkorongot, amely valamikor egy különleges távcsőben lakott. Gazdája különös ember volt, Krúdy Jenő szemorvos, amatőrcsillagász, mecénás - a nagy író unokatestvére. Ismerkedjünk meg kalandjaival!

20:30-21:15 SARKIFÉNY-MESÉK. (előadóterem) Zalka Csenge Virág hivatásos mesemondó mesél nekünk, válogatás az északi népek sarkifény-történeteiből. (Látták Önök is a május 10-i sarki fényt? Meséljenek róla!)

21:15-23:00 Távcsöves bemutató az észlelőteraszon és a kupolában. Célpont a telehold és a nyári égbolt csillagai, csillagképei.

21:15-23:00 SAJÁT HOLDFOTÓ. (észlelőterasz) Saját teleholdja, vigye haza! Mobiltelefonos holdfotózás. Segítünk, hogy minél jobb kép születhessen!

18:00-23:00 KIÁLLÍTÁS: HOLD-KÉPEK (előtér és előadóterem). Andráskó Péter festőművész különleges alkotásai. A távcső melletti élmények és saját fotói alapján készült festmények a Hold egy-egy jellegzetes vidékéről, különös krátereiről. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy regisztrációval sem tudjuk biztosítani, hogy azonnal, érkezéskor távcsőbe tudjon nézni. A regisztrációval szeretnénk mederben tartani a jelentkezők számát, és lehetőség szerint elkerülni a zsúfoltságot. A Múzeumok Éjszakáján minden helyszínen nagyon sokan vannak!

 

Van új a Nap alatt!

A Múzeumok éjszakáján bemutatjuk csillagvizsgálónk távcsöveit és a rajtuk keresztül látható égi érdekességeket. Már délutántól várjuk az érdeklődőket, akik a Nap jelenségeire kíváncsiak (Napunk jelenleg különösen aktív), szeretnének szolárgráfot készíteni, kipróbálnák a távcsőtükör-csiszolást, szeretnének igaz történetet hallani egy különös csillagászról és meséket a sarki fényekről. Amikor besötétedik, célba vesszük a nyári csillagokat és csillagképeket, majd levadásszuk a teleholdat. 

Karszalagok a helyszínen vásárolhatók.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Időszakos kiállítás
  • kiállítás
Andráskó Péter festőművész különleges alkotásai. A távcső melletti élmények és saját fotói alapján készült festmények a Hold egy-egy jellegzetes… Tovább
2024. június 22. 14:00 - 16:00
  • attrakció
A NAP JELENSÉGEINEK megfigyelése speciális naptávcsövekkel. (kupola és terasz)
2024. június 22. 16:00 - 18:00
  • kreatív foglalkozás
KÉSZÍTSÜNK SZOLÁRGRÁFOT! (előadóterem) Nem kell hozzá más, csak egy lyukkamera és fotópapír, majd fél év türelem. A szolárgráf fotópapíron örökíti… Tovább
2024. június 22. 18:00 - 20:00
  • kreatív foglalkozás
 TÁVCSŐTÜKÖR-CSISZOLÁS. (terasz) Próbálkozzon meg Ön is távcsőtükör-csiszolással! A tükrös távcsövek homorú tükrét régebben kézzel csiszolták az… Tovább
2024. június 22. 20:00 - 20:30
  • előadás
REGÉNYES TÁVCSŐHISTÓRIA. (előadóterem) Csillagvizsgálónkban őrzünk egy jókora, több mint 100 éves üvegkorongot, amely valamikor egy különleges… Tovább
2024. június 22. 20:30 - 21:15
  • előadás
SARKIFÉNY-MESÉK. (előadóterem) Zalka Csenge Virág hivatásos mesemondó mesél nekünk, válogatás az északi népek sarkifény-történeteiből. (Látták Önök… Tovább
2024. június 22. 21:30 - 23:30
  • attrakció
Derült idő esetén: Távcsöves bemutató az észlelőteraszon és a kupolában. Célpont a telehold és a nyári égbolt csillagai, csillagképei.  A… Tovább