Legyen Ady és Csinszka hajdani otthonának vendége! A Múzeumok Éjszakáján 18 órától éjfélig várjuk látogatóinkat!

Ady és Csinszka lakásából 1977-ben lett múzeum. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai három szobában varázsolták vissza azt a miliőt, mely Ady idejében fogadta a vendégeket.

Ady Endre életében a nőknek kitüntetett szerepe volt, érvényes ez legelőször is az édesanyjára, akit Idesnek becézett, és akihez rendkívül szoros kapcsolat fűzte, ami tulajdonképpen kihatással volt a nőkkel szembeni attitűdjére is. A múzeumok éjszakáján az Ady Emlékmúzeum jelen pop up kiállítása a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében őrzött Ady-levelezésből válogat az őt körülvevő asszonyokkal folytatott - akár csak plátói -kapcsolatok, barátságok és szerelmek egyidejűsége szempontjából, így kirajzolva egy adott időszak keresztmetszetét. Mert minden rezdülés „beszédes”. Jöjjenek, fedezzék fel ezt a sajátos világot.

Borbás Andrea irodalomtörténésznek, a PIM muzeológusának előadása kuriózum, hiszen Ady Endre kapcsán az irodalomtörténetbe bevonult – Léda és Csinszka – nagy szerelem mellett több, ám kevésbé ismert asszony alakja sejlik fel, sokszor nehezen azonosíthatóan, becenevek mögé bújtatva. Tehát jelenleg is folyó kutatás tárgya e kérdéskör, s ennek eredményeibe enged bepillantást előadásában Borbás Andrea.

Most lehetőség nyílik egy különleges fénykép készítésére Ady Endre és Léda vagy Ady Endre és Csinszka emberlépékű kettős portréjával. Mindenkinek megvan a maga preferenciája, s a saját szimpátiájuk mentén egyedi fotózkodásra hívjuk érdeklődőinket!

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Időszakos kiállítás
  • kiállítás
Nők vonzásában - Ady Endre válogatott levelei című pop up kiállítás. Ady Endre életében a nőknek kitüntetett szerepe volt, érvényes ez legelőször is… Tovább
2024. június 22. 18:00 - 19:00
  • tárlatvezetés
2024. június 22. 20:00 - 21:00
  • előadás
Nők, nők, nők című előadás Borbás Andrea irodalomtörténésznek, a PIM muzeológusának előadása kuriózum, hiszen Ady Endre kapcsán az irodalomtörténetbe… Tovább
2024. június 22. 22:00 - 23:00
  • tárlatvezetés