Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény

A kecskeméti Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény 1985. januárjában jött létre a Bács-Kiskun Megyei Gyógyszerészettörténeti Szakgyűjtemény és a Megyei Orvostörténeti Gyűjtemény egyesítésével és múzeumi átvételével. E két szakgyűjtemény létrehozását Lóránd Nándor gyógyszerész és Réthy Aladár laboratóriumi főorvos szakmatörténeti érdeklődésének köszönhetjük.

A két egyesített gyűjtemény a város 1810-ben készült térképén már megtalálható, természetesen azóta többször átalakított, paraszt-polgár lakóházban nyert elhelyezést. A hosszú épület külső arculatának egyedi jellegét az egyenes falfelületet megtörő két boltíves tornác, ún. „kódisállás” adja, melyeknek zömök pillérű mellvédes falait könnyű szerkezetű nyeregtetők védik.

Az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény jelenleg a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelyeként funkcionál. Az állandó kiállítás mellett a tematikára épülő múzeumpedagógiai foglalkozások igénybevételére is van lehetőség.

„No, fiam, már látom, elég erős vagy. Hát csak eredj el a világra”

– a szülés, születés történelmi korszakokon átívelő hagyományai a KKJM Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményében. 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Állandó kiállítás
  • kiállítás
Kiállításunk a Kecskeméti Katona József Múzeum Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményének legszebb tárgyait mutatja be. Képanyagát a Kalocsai… Tovább
2024. június 22. 19:00 - 20:00
  • előadás
Kisdi Barbara és Nagy Nikolett Szolanzs előadása Kisdi Barbara kulturális antropológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológiai Intézete… Tovább
Folyamatos program (2024. június 22. 16:00 - 23:59)
  • gasztronómia