A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Vármegyei Levéltára, a megye legrégibb közgyűjteménye, jelenleg több mint 20.000 folyóméter iratanyag található meg a gyűjteményében, amely a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a Budapest Főváros Levéltára után a harmadik legnagyobb terjedelmű közlevéltárban őrzött irategyüttes.

AZ 1995. évi LXVI. számú törvény - az úgynevezett levéltári törvény - alapján Levéltárunk illetékes átvenni a mai Pest vármegye területén működött és működő önkormányzatok és azok hivatalainak, intézményeinek és vállalatainak, valamint a területen működő vagy működött államigazgatási, szakigazgatási és jogszolgáltatási szerveknek (közfeladatot ellátó szervek) levéltári iratait. 

A közel 800 évre visszanyúló itt őrzött iratanyag a kutatók körében is rendkívül népszerű, Levéltárunk gyakran nyújt segítséget magánkutatók, történészek és családfakutatók számára. 

TRendben vagyunk!

Trendek váltakoznak, újabb és újabb hullámok követik egymást, mégis van, ami örök. Melyek az örök trendek, és melyek azok, amik rövidebb-hosszabb időre feltűnnek, hogy nyomtalanul vagy nyom nélkül eltűnjenek és átadják a helyüket valami újabb és felkapott irányzatnak? 

De fontos az is, hogy a múzeumi és a levéltári világ kövesse a trendeket; akár a múzeum- vagy levéltár-pedagógiai foglalkozások megújulásával, akár az audiovizuális eszközök bevonásával (t)rendben kell lenni, hogy az adott intézmény eljuttathassa a látogatóig az évszázados/évezredes értékekeit.

 

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
Időszakos kiállítás
  • kiállítás
  • tárlatvezetés
KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ 17:00-kor! A Magyar Nemzeti Levéltár európai partnereivel közösen létrehozott egy kontinensünk írott örökségét bemutató kiállítást… Tovább
2023. június 24. 16:00 – 21:00
  • egyéb
  • trendben vagyunk
Levéltárunk, a Múzeumok Éjszakája keretében megnyitja kapuját, várjuk a Pest vármegye területén élő érdeklődőket, akitől azt kérjük, hogy a program… Tovább
2023. június 24. 16:00 – 20:00
  • kreatív foglalkozás
  • trendben vagyunk
„A teleírt lapok ott tornyosulnak a levéltárakban, melyek a temetőnél is szomorúbbak, mert oda még a halottak napján sem teszi be senki a lábát.” –… Tovább
Folyamatos program (2023. június 24. 16:00 – 21:00)
  • előadás
Az évek során gyakran fordul elő velünk, hogy szükségünk lenne egy 20-30-40 évvel ezelőtt kiadott hivatalos dokumentumra legyen akár az ok egy… Tovább