A városi Epreskert nevét az itt található Eperfás ligettől kapta. Területén a múlt században Festészeti Mesteriskola nyílt Benczúr Gyula vezetésével, amelyet 1887-ben, öt évvel később Lotz Károly festőiskolája, valamint Stróbl Alajos szobrásziskolája követett. A első épület 1884-ben épült fel Benczúr Gyula műteremházaként, melyet Lotz és Stróbl műtermei követtek.

Ezek az épületek - kisebb-nagyobb átalakításokkal - még mindig állnak, jelenleg is műtermek.

Az epreskerti mesteriskolák és műtermek 1921-től "beolvadtak" az Országos Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolába. A múlt században került az Epreskertbe az egykori Józsefvárosi Kálvária (1744-1749) alépítménye, mely jelenleg a főiskola hallgatóinak munkáit bemutató kiállítóhelység. Évközben egyéni és tematikus csoportos kiállítások helyszíne, a tanév végén pedig diplomamunkák kiállítására biztosít lehetőséget.

Az Epreskert épületeiben a Festő, Szobrász és Látványtervező Tanszékek műtermein kívül, fém -, bronzöntő, kőfaragó, gipsz valamint üvegműhelyek állnak a hallgatók rendelkezésére.

Programjaink

A kiválasztott programot hozzáadhatja a kedvenceihez, ha a program címére, majd a program oldalán a narancssárga szívre kattint. A Kedvencek menüpontban rendezhetők és kinyomtathatók a kiválasztott programok.
2024. június 22. 19:00 - 19:45
  • előadás
  • tárlatvezetés
Szabó Ádám szobrászművész, a Szobrász Tanszék oktatója bemutatja az Epreskertet, a magyar művészet e különleges hangulatú helyszínét. Az MKE egyetemi… Tovább
2024. június 22. 20:00 - 22:00
  • attrakció
  • zene
A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia hallgatóinak közös produkcióját tekintheti meg az érdeklődő az Epreskert udvarán. A Képző hallgatói… Tovább
2024. június 22. 20:00 - 21:00
  • előadás
  • tárlatvezetés
A kőszobrász- és falképrestaurátor műtermekben folyó munkálatokba nyújt betekintést a program.